ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Συλλήψεις και μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας να «καθαρίσει» το Κονβόι Ελευθερίας

Καναδάς: Συλλήψεις και μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας να «καθαρίσει» το Κονβόι Ελευθερίας
Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από πολλές συλλήψεις που έγιναν χωρίς να λάβουν χώρα επεισόδια. Μια μερίδα διαδηλωτών, ωστόσο παρέμεινε στην πόλη αψηφώντας τις εντολές να φύγουν (AP Photo/Robert Bumsted)

Μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση ξεκίνησε η καναδική αστυνομία το πρωί της Παρασκευής για να απομακρύνει τους διαδηλωτές και τα φορτηγά τους που έχουν αποκλείσει τους δρόμους της Οτάβα εδώ και εβδομάδες.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από πολλές συλλήψεις που έγιναν χωρίς να λάβουν χώρα επεισόδια. Μια μερίδα διαδηλωτών, ωστόσο παρέμεινε στην πόλη αψηφώντας τις εντολές να φύγουν.

Η αστυνομία της Οτάβα επιβεβαίωσε την Παρασκευή τις συλλήψεις δύο διοργανωτών των διαδηλώσεων, της Ταμάρα Λιτς, 49 ετών, και του Κρίστοφερ Μπάρμπερ, 46 ετών.

Στις εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δυνάμεις της τάξης φαίνεται η Λιτς με χειροπέδες μέσα σε ένα περιπολικό, να φωνάζει στους συντρόφους της «Κρατείστε».

Σε ένα τουίτ το πρωί της Παρασκευής, η αστυνομία της Οτάβα προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι βάσει της επαρχιακής και ομοσπονδιακής νομοθεσίας, θα αντιμετωπίσουν αυστηρές κυρώσεις εάν δεν σταματήσουν περαιτέρω παράνομες δραστηριότητες και δεν απομακρύνουν αμέσως τα οχήματά τους από όλους τους παράνομους χώρους διαμαρτυρίας.

Η Βουλή των Κοινοτήτων και η Γερουσία του Καναδά ακύρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής λόγω της αστυνομικής δράσης γύρω από τα κτήρια του κοινοβουλίου.

Η αστυνομία της Οτάβα άρχισε να υψώνει οδοφράγματα σε όλο τον πυρήνα της πόλης την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει την περιοχή από τους διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αστυνομικές δυνάμεις ενίσχυσαν την περίμετρο στον πυρήνα του κέντρου της πόλης, που περιλαμβάνει σημεία ελέγχου σε ράμπες από αυτοκινητόδρομους και παράπλευρους δρόμους.

Η ασφαλισμένη περιοχή θα διασφάλιζε ότι όσοι θέλουν να εισέλθουν για «παράνομο λόγο, όπως η συμμετοχή σε μια διαδήλωση, δεν μπορούν να εισέλθουν στον πυρήνα του κέντρου της πόλης», σύμφωνα με τον προσωρινό αρχηγό της αστυνομίας της Οτάβα, Στιβ Μπελ.

Με σχεδόν 100 σημεία ελέγχου, η περίμετρος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του κέντρου της Οτάβας και είναι πολύ μεγαλύτερη από το αποτύπωμα διαμαρτυρίας μέχρι σήμερα.

Τριντό: Απειλή για την οικονομία τα μπλόκα και οι καταλήψεις

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπερασπίστηκε την απόφασή του να επικαλεστεί τον νόμο για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας την Πέμπτη στο κοινοβούλιο.

«Αυτοί οι παράνομοι αποκλεισμοί υποστηρίζονται έντονα από άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και από αλλού σε όλο τον κόσμο», είπε ο Τριντό. «Βλέπουμε ότι περίπου το ήμισυ της χρηματοδότησης που ρέει στα οδοφράγματα εδώ προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο στόχος όλων των μέτρων, περιλαμβανομένων των οικονομικών μέτρων που προβλέπονται στον νόμο για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, είναι να αντιμετωπίσουμε την παρούσα απειλή και να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Τα μπλόκα και οι καταλήψεις συνιστούν μια απειλή για την οικονομία μας και τις σχέσεις μας με τους εμπορικούς εταίρους μας», σημείωσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ