ΚΟΣΜΟΣ

«Σκηνοθετημένη» η έκρηξη στο Ντόνετσκ, λένε Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι

«Σκηνοθετημένη» η έκρηξη στο Ντόνετσκ, λένε Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι
«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις» διαμηνύει ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Video Screen-Grab

Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη αυτοκινήτου στο Ντόνετσκ, σε προπύργιο αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ήταν μια σκηνοθετημένη ενέργεια που αποσκοπεί στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια «μεγάλη» έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κυβερνητικό κτήριο στο κέντρο του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε και, όπως μετέδωσε το ρωσικό Interfax, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός από την έκρηξη.

Βίντεο από το σημείο κατέγραψαν σοβαρές ζημιές σε ένα στρατιωτικό όχημα, κοντά στα κεντρικά γραφεία της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR)», μια από τις περιοχές της που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Το επίσημο κανάλι του DPR ανέφερε ότι «γύρω στις 19:00, ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στο πάρκινγκ κοντά στο κτήριο του κυβερνητικού μεγάρου. Το κύμα έκρηξης ακούστηκε σε όλη την πόλη».

Το όχημα που υπέστη σοβαρές ζημιές αναγνωρίστηκε από το CNNi ως τζιπ ρωσικής κατασκευής. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί τι προκάλεσε τις ζημιές στο όχημα ή τη φωτιά.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για σκηνοθετημένη προκλητική ενέργεια», δήλωσε στο CNNi σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Ένας εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και είπε ότι περιστατικά όπως η έκρηξη οχήματος και «οι εκκλήσεις αυτονομιστών ηγετών για εκκένωση λόγω υποτιθέμενης ουκρανικής επιθετικότητας αντιπροσωπεύουν τις προσπάθειες να συγκαλυφθεί μέσω ψεμάτων και παραπληροφόρησης ότι η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος σε αυτή τη σύγκρουση».

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν μια απότομη κλιμάκωση από χθες, Πέμπτη, των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της πρώτης γραμμής που χωρίζει τις ουκρανικές και αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ΟΑΣΕ είπε ότι ως αποτέλεσμα «καταγγελιών για απώλειες αμάχων, ζημιές σε περιουσίες αμάχων και εγκαταστάσεις υποδομής τις τελευταίες 24 ώρες, η αποστολή ανακατεύθυνε ορισμένες περιπολίες της στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, συμπεριλαμβανομένου ενός νηπιαγωγείου και ενός σιδηροδρομικού σταθμού 16 χλμ βορειοανατολικά του Λουχάνσκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει, όπως είπε, τις προκλήσεις από τη Ρωσία σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η έλλειψη κατάλληλης αντίδρασης ή ουδέτερης θέσης θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη κλιμάκωση από πλευράς Ρωσίας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Παρακολουθούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να ξεκινά μια εκστρατεία για τη διάδοση μαζικής παραπληροφόρησης, την αύξηση των βομβαρδισμών των ουκρανικών θέσεων και των πολιτικών υποδομών με όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ και για την κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας. Η έλλειψη κατάλληλης αντίδρασης ή ουδέτερης θέσης θα τροφοδοτήσει μόνο την κλιμάκωση της κατάστασης από τη Ρωσία».

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις»

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βάλερι Ζαλούζνι, προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους στις ανατολικές περιοχές, διαμηνύοντας ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει σχέδιο να εξαπολύσει επίθεση.

«Οι δηλώσεις για την υποτιθέμενη επιθετική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και τα βίαια σενάρια απελευθέρωσης των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών δεν είναι αληθινές», είπε.

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις. Η μόνη αποδεκτή επιλογή για εμάς είναι η πολιτική και διπλωματική», υπογράμμισε.

«Μια επιθετική επιχείρηση στο Ντονμπάς αναπόφευκτα θα προκαλέσει απώλειες αμάχων, γι' αυτό δεν εξετάζονται καν τέτοια σενάρια», είπε ο Ζαλούζνι σε μήνυμά του στο Facebook.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Ουκρανοί υπήκοοι διαμένουν και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής. Η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία τους αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για την Ουκρανία. Οι ισχυρισμοί ότι η ουκρανική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει μια επιθετική επιχείρηση στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ είναι εκτός πραγματικότητας. Επίσης, η Ουκρανία δεν διεξάγει, ούτε σχεδιάζει δολιοφθορές στο Ντονμπάς.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις προσπάθειες της Ρωσίας να κλιμακώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση ασφαλείας. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση και, μαζί με τους εταίρους μας, μεγιστοποιούμε τις προσπάθειες για τη μείωση της έντασης και τη διατήρηση της κατάστασης σε ευθυγράμμιση με τον διπλωματικό διάλογο.

Αντίθετα, παρατηρούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να ξεδιπλώνει την εκστρατεία της για τη διάδοση μαζικής παραπληροφόρησης, αυξάνοντας τον βομβαρδισμό ουκρανικών θέσεων και μη στρατιωτικών υποδομών, χρησιμοποιώντας τα όπλα που απαγορεύονται από τις Συμφωνίες του Μινσκ και κλιμακώνοντας την κατάσταση ασφαλείας».

Εντολή εκκένωσης των αμάχων σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ

Ο ανώτερος αξιωματούχος της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», Λεονίντ Πασέτσνικ, δήλωσε ότι «λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη γραμμή επαφής», έδωσε εντολή να εκκενωθεί ο πληθυσμός στα συνοριακά σημεία ελέγχου».

Ο Πασέτσνικ είπε ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να παρέχει οργανωμένη υποδοχή και διαμονή στο έδαφός της σε κατοίκους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

«Για άλλη μια φορά, απευθύνω έκκληση σε όλους τους άνδρες που είναι σε θέση να κρατούν όπλα στα χέρια τους, να υπερασπιστούν τη γη τους», πρόσθεσε ο Πασέτσνικ και κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για παραβίαση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός 29 φορές την τελευταία ημέρα και απαριθμούσε 13 πόλεις που, όπως είπε, βομβαρδίστηκαν.

Νωρίτερα σήμερα, το CNNi ανέφερε ότι ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, Ντένις Πουσίλιν, ζήτησε από τους αμάχους να ξεκινήσουν μαζική εκκένωση εξαιτίας αυτού που περιέγραψε ως «ουκρανική επιθετικότητα».

Οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή σήμερα Παρασκευή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών να ταξιδέψει στη νοτιοανατολική Ρωσία για να οργανώσει τη διαμονή των κατοίκων που εγκαταλείπουν τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας, όπως και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ) στον κάθε πρόσφυγα που φθάνει στην περιοχή του Ροστόφ.

Ο Πούτιν έδωσε την εντολή αυτή ανταποκρινόμενος στην παράκληση του κυβερνήτη της περιοχής του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο οποίος του ζήτησε να μεριμνήσει για την παροχή έκτακτης βοήθειας λόγω της απροσδόκητης μεγάλης εισροής προσφύγων.

«Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Αναγκών, Αλεξάντερ Τσουπριγιάν, και του έδωσε εντολή να μεταβεί επειγόντως στην περιοχή του Ροστόφ για να οργανώσει επιτόπιες εργασίες για τη δημιουργία συνθηκών διαμονής, την παροχή ζεστών γευμάτων και ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης» δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει επειγόντως ότι κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην περιοχή από το Ντονμπάς θα λαμβάνει 10.000 ρούβλια», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ σχεδιάζουν να στείλουν στη Ρωσία περίπου 700.000 ανθρώπους.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιφέρειας αυτής είναι ρωσόφωνοι. Σε πολλούς έχει ήδη χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα.

Κοινό ανακοινωθέν Γαλλίας-Γερμανίας

Σε κοινό ανακοινωθέν τα υπουργεία Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας εκφράζουν ανησυχία ότι «τα σκηνοθετημένα επεισόδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση».

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Παρατηρήσαμε την ανακοίνωση των ηγετών των αυτοαποκαλούμενων "Λαϊκών Δημοκρατιών" του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ να εκκενώσουν τους κατοίκους της περιοχής προς τη Ρωσία ως λεγόμενο προληπτικό μέτρο εν όψει μιας πιθανής ουκρανικής επίθεσης. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για αυτούς τους ισχυρισμούς και παροτρύνουμε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες για να ενθαρρύνει την αυτοσυγκράτηση και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση.

»Ανησυχούμε ότι τα σκηνοθετημένα επεισόδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ