ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Με εντολή Μπάιντεν παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό

ΗΠΑ: Με εντολή Μπάιντεν παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό
Καλλιτεχνική εγκατάσταση στη μνήμη των θυμάτων της Covid-19 από την καλλιτέχνη Suzanne Brennan Firstenberg AP Photo/Patrick Semansky

Πέραν της 1ης Μαρτίου θα παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα που κηρύχθηκε τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας της Covid-19 στις ΗΠΑ καθώς ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο θάνατος 900.000 και πλέον Αμερικανών λόγω της COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αντιμετώπιση της πανδημίας με «όλες τις δυνάμεις» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ως χθες οι ΗΠΑ είχαν καταγράψει 933.749 θανάτους λόγω επιπλοκών της Covid-19.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αποδεσμεύοντας οικονομική βοήθεια ύψους έως 50 δισεκ. δολαρίων.

«Παραμένει η ανάγκη να συνεχιστεί η κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο Μπάιντεν σε χθεσινή επιστολή του προς τα προεδρεία της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Η απόφαση του Μπάιντεν να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ελήφθη παρότι σε σειρά πολιτειών χαλαρώνουν οι περιορισμοί για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς το κύμα της παραλλαγής Όμικρον υποχωρεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ