ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια παρουσία Ζελένσκι

Ξεκίνησε η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια παρουσία Ζελένσκι
Εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση Ukrainian Presidential Press Office via AP

Με τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιείται σήμερα στο Μόναχο η κρίσιμη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, με το Ουκρανικό στο επίκεντρο. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα επιστρέψει στην πατρίδα του αργότερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Το ταξίδι του Ζελένσκι έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των ανησυχιών στις χώρες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και ότι μπορεί να το κάνει ενώ ο πρόεδρος βρίσκεται εκτός χώρας.

Η διάσκεψη γίνεται και πάλι σχεδόν δια ζώσης, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και καθημερινό αρνητικό PCR των πάντων, ασχέτως εάν είναι πρόεδροι ή σεκιούριτι. Η θεματολογία του τριημέρου ευρύτατη. Από την καταπολέμηση της πανδημίας μέχρι την ασφάλεια στον εφοδιασμό τροφίμων, τα κρυπτονομίσματα, τον έλεγχο των όπλων και την κλιματική πρόκληση. Αλλά η επικαιρότητα των ημερών και η παρουσία ανθρώπων-κλειδιά, όπως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζέλενσκι, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι οι παγκόσμιοι προβολείς θα είναι στραμμένοι στις συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στην ουκρανική μεθόριο.

Ο βετεράνος Γερμανός διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, που προεδρεύει, μετά από 14 χρόνια, για τελευταία φορά στη Διάσκεψη, είναι «ψημένος» στις παγκόσμιες κρίσεις. Αντιμετώπισε από διάφορα υψηλόβαθμα πόστα κακοτοπιές και βρέθηκε στο πλευρό πολιτικών στην πρώτη θέση των γεγονότων.

Η Ρωσία συνεχίζει πάντως να διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ