ΚΟΣΜΟΣ

Λόιντ Όστιν στην Λιθουανία: Ο ρωσικός στρατός «έτοιμος» να εισβάλει στην Ουκρανία

Λόιντ Όστιν στην Λιθουανία: Ο ρωσικός στρατός «έτοιμος» να εισβάλει στην Ουκρανία
Ο Λόιντ Όστιν με τον Λιθουανό υπουργό Εξωτερικών και εκτελούντα χρέη υπουργού Άμυνας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις AP Photo/Mindaugas Kulbis

Με φίδι που ξεδιπλώνεται και ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία παρομοίασε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λιθουανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επανέλαβε την εκτίμηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον αποφασίσει να εισβάλει στο έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

«Ξεδιπλώνονται και ετοιμάζονται να χτυπήσουν» δήλωσε ο Όστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους, εν όψει των συνομιλιών του με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής.

Ο Λόιντ Οστιν, απόστρατος στρατηγός του στρατού ξηράς, προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και αναφέρθηκε στα είδη των στρατιωτικών δυνατοτήτων που έχει αναπτύξει η Μόσχα κοντά στην Ουκρανία.

«Εχοντας κάνει αυτό στο παρελθόν, μπορώ να σας πω ότι αυτά είναι ακριβώς ό,τι χρειάζονται για μια επίθεση και η θέση την οποία πρέπει να έχεις για να επιτεθείς» ανέφερε.

Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στο σύνορο με την Ουκρανία και ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον γείτονά της.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, και εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις εξέφρασε ανησυχία ότι αν το Κρεμλίνο θέλει να καταλάβει την Ουκρανία στη συνέχεια η Μόσχα μπορεί να στοχοποιήσει τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

«Η μάχη για την Ουκρανία είναι μια μάχη για την Ευρώπη. Αν δεν αναχαιτιστεί εδώ, θα προχωρήσει» σημείωσε και απηύθυνε έκκληση για στρατιωτική στρατηγική στην περιοχή ώστε από την προσπάθεια αποτροπής μιας ρωσικής επίθεσης να υπάρξει προετοιμασία για την αντιμετώπισή της.

Ο Οστιν δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της στην Βαλτική, αλλά δεν σχολίασε τις εκκλήσεις των Λιθουανών για αποστολή επιπλέον στρατιωτών.

«Θέλω να γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας- και θέλω και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο να γνωρίζει- ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό των συμμάχων τους» ανέφερε Οστιν σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους μετά τις συνομιλίες που είχε με τη λιθουανική ηγεσία.

Ο Λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του πριν από τη συνάντησή του με τον Οστιν: «Είναι υπερβολικά σημαντικό να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής με επιπλέον στρατιώτες από τις ΗΠΑ και να επιταχυνθεί η συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών προμηθειών».

Από το 2019 οι ΗΠΑ αποστέλλουν εναλλασσόμενες ομάδες από περίπου 500 στρατιώτες και εξοπλισμό στην Λιθουανία και στην ανακοίνωσή του ο Λιθουανός πρόεδρος ζήτησε από την Ουάσινγκτον την μετατροπή αυτής της δύναμης σε μόνιμη.

Νωρίτερα ο Ναουσέντα είπε ότι η Λιθουανία φοβάται πως η Ευρώπη βρίσκεται «στο κατώφλι του πολέμου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ