ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκές χώρες καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Ευρωπαϊκές χώρες καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία
Αεροπορικές εταιρίες αναστέλλουν τις πτήσεις τους στην Ουκρανία, την ώρα που Ρωσία και Λευκορωσία πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Ευρώπη καθώς η κρίση στην Ουκρανία λαμβάνει επικίνδυνη τροπή, μετά και τα αλλεπάλληλα επεισόδια που σημειώνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η περιοχή «μυρίζει μπαρούτι» με αποτέλεσμα η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Παράλληλα, αεροπορικές εταιρίες ανακοινώνουν αναστολή πτήσεων προς τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και έκανε έκκληση προς εκείνους που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στα ανατολικά της χώρας να απομακρυνθούν «χωρίς καθυστέρηση».

«Συστήνεται σε όλους τους Γάλλους υπηκόους, η παραμονή των οποίων στην Ουκρανία δεν είναι απολύτως απαραίτητη, να εγκαταλείψουν τη χώρα», αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή του ανακοίνωση.

Όπως προστίθεται, εκείνοι που βρίσκονται «στις περιφέρειες του Χάρκοβου, του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ» αλλά και στην περιοχή του Ντνίπρο «καλούνται να εγκαταλείψουν αυτές τις ζώνες χωρίς καθυστέρηση».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας καλεί όλους τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Με επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας της, η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εξακολουθεί να αυξάνεται, λόγω και της μαζικής παρουσίας και μετακίνησης ρωσικών στρατιωτικών μονάδων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Μια στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία συμβουλεύονται οι Γερμανοί που βρίσκονται στη χώρα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα ΜΜΕ και να εγγραφούν στους καταλόγους πρόληψης κρίσεων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Φύγετε εγκαίρως! Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι επιλογές για υποστήριξη των Γερμανών πολιτών θα είναι πολύ περιορισμένες», προειδοποιεί το υπουργείο και καλεί ειδικά όσους βρίσκονται στην περιφέρεια του Ντόνετσκ να επικοινωνήσουν είτε με τη γερμανική πρεσβεία στο Κίεβο είτε με το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Επίσης, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Αυστριακούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, με εξαίρεση τις δυτικές περιοχές της.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι η ένταση έχει το τελευταίο 24ωρο κλιμακωθεί σημαντικά, ενώ «πρέπει να αναμένεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» και προειδοποιεί να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια προς την Ουκρανία.

Εξάλλου, τα γραφεία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία, ωστόσο το προσωπικό για λόγους ασφαλείας έχει μεταφερθεί στο Λβιβ και τις Βρυξέλλες. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε: «Το ΝΑΤΟ και οι συμμαχικές χώρες παρακολουθούν και αξιολογούν την κατάσταση πολύ στενά και συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας, επομένως το προσωπικό έχει μεταφερθεί στο Λβιβ και τις Βρυξέλλες. Τα γραφεία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία. Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει και να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας».

Αναστολή πτήσεων

Την ίδια ώρα, αναστολή πτήσεων ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες.

Η Austrian Airlines ακύρωσε όλες τις πτήσεις από και προς το Κίεβο και την Οδησσό μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω της κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, δήλωσε στο CNNi η εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας. Η πόλη Λβιβ δεν επηρεάζεται ακόμη από την αναστολή δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ότι από τη Δευτέρα έως και το τέλος του μήνα αναστέλλει τις πτήσεις της προς την Ουκρανία.

Χθες πτήση της εταιρίας προς το Κίεβο ακυρώθηκε καθώς το πλήρωμα αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, εκφράζοντας φόβους για την κατάσταση στη χώρα.

Στο αεροσκάφος επρόκειτο να επιβιβαστούν 38 άτομα, ενώ ακόμη 62 άτομα επρόκειτο να επιβιβαστούν στο ίδιο αεροσκάφος από την Ουκρανία προς τη Γερμανία.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Lufthansa «παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και θα αποφασίσει για περαιτέρω πτήσεις σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

Η εταιρεία είπε ότι οι πελάτες θα πρέπει να αφήνουν αριθμούς κινητού τηλεφώνου στις κρατήσεις τους για να ενημερώνονται αυτόματα για τυχόν αλλαγές.

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι ακύρωσε πτήσεις προς την Ουκρανία μέχρι νεωτέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ