ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνικό έντασης στην Ουκρανία - Προειδοποιήσεις για τον «μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945»

Σκηνικό έντασης στην Ουκρανία - Προειδοποιήσεις για τον «μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945»
Κρότοι εκρήξεων οβίδων του πυροβολικού ακούγονται από νωρίς σήμερα σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς του Ντονέτσκ EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Εντείνεται το σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία εν μέσω συνεχών εκρήξεων οβίδων και προειδοποιήσεων για χρήση βαρέος οπλισμού, παρά τις ρωσικές διαβεβαιώσεις ότι δεν επίκειται εισβολή. Το Ουκρανικό ζήτημα απασχόλησε σχεδόν μονομερώς τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου δυτικοί αξιωματούχοι απηύθηναν δραματικές εκκλήσεις για επιστροφή στον διάλογο. 

Κρότοι εκρήξεων οβίδων του πυροβολικού ακούγονται από νωρίς σήμερα σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, χρησιμοποιούνται βαριά πυροβόλα εναντίον της πόλης και η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Μεταφορά αμάχων και επιστράτευση

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώθηκε επικίνδυνα αυτήν την εβδομάδα. Οι αρχές στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έκαναν λόγο για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού εδώ και μήνες και για μεγάλες ζημιές σε πολιτικές υποδομές.

Προχθές, Παρασκευή, οι φιλορώσοι ηγέτες των δύο περιοχών, Λέονιντ Πάσετσνικ και Ντένις Πουσίλιν, έκαναν γνωστό πως αρχίζουν να μεταφέρουν τους αμάχους στο έδαφος της Ρωσίας, εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Χθες Σάββατο, και οι δύο ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν «γενική κινητοποίηση», καλώντας όλους όσοι μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν σε στρατολογικά γραφεία.

Μπόρις Τζόνσον: Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός πόλεμος από το 1945

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει «τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945», δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε: «Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι από ορισμένες απόψεις το σχέδιο έχει ήδη ξεκινήσει».

Πιο συγκεκριμένα, ο Τζόνσον έκανε λόγο για πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία σκοπεύει να εξαπολύσει μια εισβολή που θα περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

«Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν το τεράστιο κόστος στην ανθρώπινη ζωή που μπορεί αυτό να συνεπάγεται», είπε.

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι μεταξύ 169.000 και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται τώρα στα σύνορα της Ουκρανίας, τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία - αλλά αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει επίσης αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Ο κ. Τζόνσον ανέφερε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει ακόμη πιο εκτεταμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ό,τι είχαν προταθεί στο παρελθόν.

ΕΕ: Ανησυχητική συγκέντρωση δυνάμεων

Τη χρήση βαρέος οπλισμού και τον βομβαρδισμό αδιακρίτως περιοχών όπου ζουν άμαχοι στην ανατολική Ουκρανία, που αποτελούν σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, καταδίκασε εξάλλου και η ΕΕ και καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

«Η μαζική συγκέντρωση δυνάμεων από τη Ρωσία μέσα και γύρω από την Ουκρανία παραμένει πολύ ανησυχητική. Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να αποκλιμακώσει με μια ουσιαστική απόσυρση δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας», τονίζει με δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη δήλωση προστίθεται ότι «Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως αντίδραση, συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους».

Για επίθεση «οποιαδήποτε στιγμή» προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, ο Τζο Μπάιντεν θα συγκαλέσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να παρακολουθεί την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ουκρανία και να ενημερώνεται συνεχώς για τα γεγονότα στο πεδίο από την ομάδα εθνικής ασφάλειας».

«Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή».

Όπως ανέφερε η Τζεν Ψάκι, ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις με τον τον πρόεδρο της Ουκρανίας, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους ηγέτες των κρατών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ηγέτες άλλων συμμαχικών κρατών και εταίρων. Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος πραγματοποίησε αυτές τις συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ