ΚΟΣΜΟΣ

Ρομπότ-σκύλους για τη φύλαξη των συνόρων με το Μεξικό επιστρατεύουν οι ΗΠΑ

Ρομπότ-σκύλους για τη φύλαξη των συνόρων με το Μεξικό επιστρατεύουν οι ΗΠΑ
Τα ρομπότ - σκύλοι δοκιμάστηκαν σε πραγματικές συνθήκες στο Ελ Πάσο του Τέξας CNNi

Μοιάζει με σκηνικό σε ταινία επιστημονικής φαντασίας: ρομπότ - σκύλοι περιπολούν στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού για να εντοπίσουν απειλές και πιθανούς εισβολείς.

Όμως οι εικόνες είναι πραγματικές.

Τις δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη θέσει υπό δοκιμή τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Στην ανακοίνωσή τους, μάλιστα, οι αξιωματούχοι των συνοριακών ελέγχων επαινούν τις δυνατότητες των ρομπότ χαρακτηρίζοντάς τα ως «πολλαπλασιαστές δύναμης» και σημειώνοντας ότι κάποια μέρα τα σκυλιά, επίσημα γνωστά ως Αυτοματοποιημένα Οχήματα Επίγειας Επιτήρησης, θα μπορούσαν να γίνουν «ο καλύτερος φίλος ενός πράκτορα ή συνοριακού φύλακα».

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής των μικρόσωμων ρομπότ, τοποθετήθηκαν διαφορετικοί τύποι καμερών και αισθητήρων σε αυτά, μεταδίδοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε ανθρώπους που τα χειρίζονταν μέσω φορητού υπολογιστή ή τηλεχειριστηρίου.

Οι ομάδες τα δοκίμασαν αρχικά σε άσφαλτο και γρασίδι στο Λόρτον της Βιρτζίνια και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Ελ Πάσο του Τέξας, όπου περπάτησαν σε λόφους, κάτω από χαράδρες και πάνω από βράχους. Στο Ελ Πάσο δοκιμάστηκαν επίσης σε πραγματικές συνθήκες ασκώντας καθήκοντα φρουρού και κάνοντας επιθεωρήσεις. Οι ασκήσεις περιελάμβαναν επίσης ελιγμούς σε στενούς χώρους, συνθήκες υψηλής θερμότητας και χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο, «καταστάσεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους πράκτορες και τους αξιωματικούς της συνοριοφυλακής», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Οι διθύραμβοι πάντως συνοδεύονται και από αρκετό σκεπτικισμό και έκπληξη, με κάποιους στα social media να παρομοιάζουν τις εικόνες με δυστοπικές σκηνές από σειρές επιστημονικής φαντασίας όπως το «Black Mirror».

Αν τα ρομπότ – σκύλοι αρχίσουν όντως να περιπολούν στα σύνορα, μήπως είναι μόνο θέμα χρόνου να αρχίσουν να εμφανίζονται και στις πόλεις;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ