ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα των κυρώσεων για τη Ρωσία

Μπορέλ: Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα των κυρώσεων για τη Ρωσία
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη για οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ένας πόλεμος από τη Ρωσία με την Ουκρανία AP/Thibault Camus

Το ρωσοουκρανικό ζήτημα και αυτό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνάντηση.

Όσον αφορά στο θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη συζήτηση που θα έχουν οι Υπουργοί με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη για οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια, ενώ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα επισήμανε ότι «η δουλειά έχει γίνει». «Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα», ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα ωστόσο ότι δε θα φτάσει η στιγμή των κυρώσεων.

Σε ετοιμότητα τεράστια στρατιωτική ρωσική δύναμη

Εν τω μεταξύ η υπεροχή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έναντι των ουκρανικών είναι σαφώς συντριπτική.

Την ίδια ώρα σε θέση μάχης εναντίον της Ουκρανίας βρίσκεται το 75% των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις των Αμερικανών. Στην τεράστια στρατιωτική δύναμη με την οποία βρίσκεται περικυκλωμένη η πρώην σοβιετική δημοκρατία περιλαμβάνονται 160 τάγματα ρωσικών τακτικών δυνάμεων που σταθμεύουν σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων από την Ουκρανία, βάσει δηλώσεων αξιωματούχου με πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες που επικαλείται το CNNi.

Αν και αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 75% των κύριων μάχιμων μονάδων της Ρωσίας, είναι μικρότερος από το ήμισυ του συνόλου των στρατευμάτων του ρωσικού στρατού.

Περίπου 35 από τα 50 γνωστά τάγματα αεράμυνας έχουν αναπτυχθεί εναντίον της Ουκρανίας. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι περίπου 500 μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη βρίσκονται εντός εμβέλειας της Ουκρανίας, καθώς και 50 μεσαία και βαρέα βομβαρδιστικά.

Επιβεβαιώνονται, παράλληλα, οι σχετικοί φόβοι της Δύσης ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα διατηρήσει στο έδαφος της Λευκορωσίας δύναμη άνω των 30.000 στρατιωτών και μετά τη λήξη των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ρωσικής δύναμης στην επικράτεια της Λευκορωσίας από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, η οποία -αν δεν εμπλακεί τώρα σε πιθανή ρωσική εισβολή- εκτιμάται πως μπορεί να μετεξελιχθεί σε μόνιμη παρουσία και εξίσου μόνιμη απειλή για το Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ