ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα λέει ότι σκότωσε πέντε Ουκρανούς σαμποτέρ - Για fake news κάνει λόγο η Ουκρανία

Η Μόσχα λέει ότι σκότωσε πέντε Ουκρανούς σαμποτέρ - Για fake news κάνει λόγο η Ουκρανία
AP Photo/Andriy Dubchak

Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πέντε άνθρωποι που προσπάθησαν να παραβιάσουν τα σύνορα της Ρωσίας σκοτώθηκαν, αναφέρει το Reuters. Από την πλευρά της η Ουκρανία απορρίπτει ως «ψεύτικους» τους ρωσικούς ισχυρισμούς για εισβολή στα σύνορα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η σύγκρουση σημειώθηκε γύρω στις 6 το πρωί ώρα Μόσχας στην περιοχή του Ροστόφ κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρωσικές πηγές που επικαλείται το Reuters, Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα και οι συνοριοφύλακες εμπόδισαν «δολιοφθορείς» να παραβιάσουν τα κοινά τους σύνορα. Ουκρανικά ένοπλα οχήματα καταστράφηκαν στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας, σύμφωνα με αναφορές.

Οι συνοριοφύλακες της FSB ανακάλυψαν μια υποτιθέμενη «ομάδα σαμποτέρ» και ζήτησαν βοήθεια από τη νότια στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας.

Μια μονάδα του ρωσικού στρατού κατέστρεψε δύο οχήματα του ουκρανικού στρατού που φέρεται να διέσχισαν τα σύνορα για να εκκενώσουν τους «σαμποτέρ», σύμφωνα με επίσημη δήλωση που δόθηκε στο Interfax.

Η «επίθεση» έλαβε χώρα κοντά στο χωριό Mityankinskaya απέναντι από τη λαϊκή δημοκρατία του Λουχάνσκ που ελέγχεται από τους αντάρτες. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι μια ουκρανική «οβίδα» προσγειώθηκε στα σύνορα στην ίδια περιοχή.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι καμία από τις δυνάμεις του δεν έχει παρουσία στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Μόσχας ως «fake news».

«Δεν είναι αλήθεια», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Guardian, προσθέτοντας ότι μια λεπτομερής δήλωση θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.

Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, το οποίο υποστηρίζει ότι «ούτε ένας από τους στρατιώτες μας δεν έχει περάσει τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ούτε ένας δεν σκοτώθηκε σήμερα».

Επιπλέον, και ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό για την εισβολή στα σύνορα, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Και ο ουκρανικός στρατός απέρριψε κατηγορηματικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για αποτυχημένη συνοριακή επιδρομή στη Ρωσία ως «ψευδείς ειδήσεις». Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι δυνάμεις τους δεν είναι παρούσες στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας, αναφέρει το Reuters.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο στρατός του δεν εμπλέκεται σε πράξεις δολιοφθοράς και ότι του έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες να μην ανταποδώσουν τα πυρά.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα δημιούργησε πολλές ψεύτικες ιστορίες και βίντεο τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να δώσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν το πρόσχημα να επιτεθεί στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ