ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ στην απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ στην απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
Για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου κάνουν λόγο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι AP Photo/Virginia Mayo

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτηρίζουν την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Η αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία» λένε ομόφωνα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

O Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στα περί διάπραξης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς, ισχυριζόμενος πως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι υπόκεινται σε βασανιστήρια», καθώς στα περί «πραξικοπήματος» το 2013 όταν οι Ουκρανοί έστρεψαν το βλέμμα προς τη Δύση για να ακολουθήσει η σφαγή στην πλατεία Μαϊντάν.

Επέμεινε πως η Ρωσία κινήθηκε στο δρόμο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, και είναι το Κίεβο που αρνήθηκε τη λύση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, διαμηνύοντας πως πλέον το Κίεβο πρέπει να παραιτηθεί από το Ντονμπάς, και αν δεν το πράξει θα ευθύνεται για οποιαδήποτε μελλοντική αιματοχυσία.

Νωρίτερα, η ΕΕ είχε δηλώσει έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, κατά δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο αφού ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ. «Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία.

«Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.

Μπέρμποκ: Θα απαντήσουμε σε αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου

«Η σημερινή αναγνώριση από τον πρόεδρο Πούτιν των αυτοανακηρυσσόμενων "Λαϊκών Δημοκρατιών" στην ανατολική Ουκρανία αντιπροσωπεύει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελεί σοβαρό πλήγμα σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση και πολιτική λύση της τρέχουσας σύγκρουσης» δηλώνει από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Χρόνια προσπάθειας στο "σχήμα της Νορμανδίας" και του ΟΑΣΕ καταστρέφονται σκόπιμα χωρίς κανέναν κατανοητό λόγο. Η δέσμευση της Ρωσίας για διπλωματική λύση της κρίσης υφίσταται τεράστια ζημιά» εκτιμά η γερμανίδα ΥΠΕΞ.

«Η αναγνώριση αποτελεί επίσης άλλη μια παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, την οποία καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο. Η Γερμανία παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Θα απαντήσουμε σε αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτό το συντονίζουμε με τους συνεργάτες μας» προσθέτει.

«Από το 2014, η Ρωσία έχει δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και των σχετικών μορφών διαπραγμάτευσης, του σχήματος της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής με τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ. Η Ρωσία έχει επίσης δεσμευτεί να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ υπό την ιδιότητά της ως μόνιμου μέλους μέσω του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αρ. 2202. Με την απόφασή της, η Ρωσία αθετεί όλες αυτές τις υποσχέσεις προς την παγκόσμια κοινότητα», υπογραμμίζει.

«Καλούμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφαση και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής επίλυσης των συγκρούσεων σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ. Επαναλαμβάνουμε επίσης την επείγουσα έκκλησή μας προς τη Ρωσία να διαλύσει τις στρατιωτικές απειλές στα σύνορα της Ουκρανίας. Προειδοποιούμε ρητά για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση από τη Ρωσία» καταλήγει η Μπέρμποκ.

Καταδικάζει και η Ρουμανία

«Καταδικάζουμε σθεναρά κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Το να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ιδιότητα του κράτους μέλους του ΟΗΕ ισοδυναμεί με μια ρεβιζιονιστική προσέγγιση που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ