ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ μετά το διάγγελμα Πούτιν

ΗΠΑ: Επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ μετά το διάγγελμα Πούτιν
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις αποσχιθείσες περιοχές των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, μετά το διάγγελμα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τους από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου από τον Λευκό Οίκο, οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες από το πακέτο μέτρων που έχει συναποφασιστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ να επιβληθούν στη Ρωσία στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα ανακοινωθούν περαιτέρω κυρώσεις που σχετίζονται με τη σημερινή «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας», δηλαδή την «απόσυρση» της Μόσχας από την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος επισημαίνει:

«Αναμέναμε μια κίνηση όπως αυτή από τη Ρωσία και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε άμεσα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα Εκτελεστικό Διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές DNR και LNR της Ουκρανίας. Αυτό το Εκτελεστικό Διάταγμα θα παρέχει επίσης την εξουσία για την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε άτομο αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα παρέχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σύντομα. Θα ανακοινώσουμε επίσης σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας.

Για να είμαστε σαφείς: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα είναι επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζαμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία.

Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους Συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.»

Το Λονδίνο θα ανακοινώσει την Τρίτη κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε απόψε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μετά την αναγνώριση από τον Πούτιν της ανεξαρτησίας των δύο αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Αύριο θα ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ως απάντηση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στην επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», έγραψε η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών ότι η Μόσχα επέλεξε το μονοπάτι της αντιπαράθεσης αντί του διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να μείνει ατιμώρητη».

Καταδικάζει η Ευρώπη

H Eυρωπαϊκή Ένωση -δια στόματος Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ- καταδίκασαν ως κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία» λένε ομόφωνα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Επαφές Ζελενσκι με Μπάιντεν

Υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ από τη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενώ παράλληλα συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας.

Το Κίεβο έχει ήδη ζητήσει κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά την επικοινωνία με τον Ζελένσκι, ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ακολούθησε συνεδρίαση του Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός επιτελάρχης, Μαρκ Μίλεϊ, καθώς και ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, προσήλθαν στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου λίγη ώρα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι επίκειται η απόφαση για το Ντονμπάς για να ακολουθήσει εν συνεχεία το διάγγελμα, στο οποίο και ανακοίνωσε την αναγνώριση των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η κίνηση κινδυνεύει να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία βρίσκεται περικυκλωμένη από τεράστια ρωσική στρατιωτική δύναμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ