ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά ο Μακρόν - Επικοινώνησε με Σολτς

Ουκρανία: Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά ο Μακρόν - Επικοινώνησε με Σολτς
Όλαφ Σολτς (αριστερά) και Εμανουέλ Μακρόν (δεξιά) συνομίλησαν με τον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την ακτάσταση στην Ουκρανία AP Photo/Thibault Camus, Pool

Εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και υπό τον ορατό κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι θεωρεί πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες λαϊκές δημοκρατίες «αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας». Αυτό είναι «ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του.

Σε ανάλογο ύφος και ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελαρίου, που διευκρίνισε ότι ο Όλαφ Σολτς είχε συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μετά το διάγγελμα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν πως πρέπει να απαντήσουν στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες λαϊκές δημοκρατίες.

Ο γερμανός εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις σκοπεύει να επιβάλει η Δύση στη Ρωσία, ωστόσο οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μη χαλαρώσουν τη δέσμευσή τους σε ό,τι αφορά στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, υπογράμμισε.

Η εντολή Πούτιν για την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ επιβεβαιώνει τους φόβους και τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι η Ρωσία αναζητά το πρόσχημα (νέας) εισβολής στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ