ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Με αιχμή τον Nord Stream 2 «απαντά» η Δύση στη Ρωσία, αλλά κρατά «απόθεμα» κυρώσεων

Ουκρανική κρίση: Με αιχμή τον Nord Stream 2 «απαντά» η Δύση στη Ρωσία, αλλά κρατά «απόθεμα» κυρώσεων
Ο Όλαφ Σολτς ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών επανεκτιμηθεί πώς μπορούν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας χωρίς τον Nord Stream 2 AP Photo/Dmitry Lovetsky, File

Την αντίδρασή της επιχειρεί να συντονίσει η Δύση έναντι της Ρωσίας μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενόσω το βλέμμα στρέφεται στις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και στο εάν προτίθεται να κινηθεί προς μία ευρείας κλίμακας εισβολή

Η πλέον ισχυρή απάντηση μέχρι στιγμής αποτελεί η ανακοίνωση της Γερμανίας για το «πάγωμα» του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ενώ τόσο η Βρετανία, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην παρούσα φάση κρατούν «απόθεμα» κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία κινηθεί προς ευρύτερη εισβολή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει επίσης άμεσα στη Μόσχα με οικονομικές κυρώσεις που παραπέμπουν στα μέτρα που ελήφθησαν κατόπιν της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, ενώ και η Βρετανία ανακοίνωσε ένα «πρώτο σκέλος» κυρώσεων καταδικάζοντας τη ρωσική επιθετικότητα.

Για «πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες» στην Ευρώπη, η οποία «για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται με πόλεμο στα ανατολικά», έκανε λόγο ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, αφότου ανακοίνωσε την αναστολή, «μέχρι νεωτέρας», της διαδικασίας αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2.

Ο Σολτς δήλωσε ότι ζήτησε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να λάβει όλα τα διοικητικά νομικά μέτρα προκειμένου ο αγωγός να μη λάβει πιστοποίηση, διευκρινίζοντας ότι «μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως τεχνικό, αλλά χωρίς την πιστοποίηση ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία».

Είναι προφανές, τόνισε, ότι η κατάσταση πρέπει τώρα να επανεκτιμηθεί και να ληφθούν υπόψη «όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν».

Προειδοποιήσεις και μέτρα από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει άμεσα στις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που θα συμπεριλάβουν όλες τις οικονομικές σχέσεις με τις περιοχές της Ουκρανίας που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει:

«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την απόφαση του Προέδρου Πούτιν να αναγνωρίσει τις μη κυβερνητικές περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες και την απόφαση που ακολούθησε να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές. Αυτή η παράνομη πράξη υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, του Χάρτη του Παρισιού και του Μνημονίου της Βουδαπέστης».

«Ως χώρα που έχει υπογράψει τις συμφωνίες του Μινσκ, η Ρωσία έχει σαφή και άμεση ευθύνη να εργαστεί για την εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης σύμφωνα με αυτές τις αρχές. Με την απόφαση να αναγνωρίσει τη μη ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας ως 'ανεξάρτητα κράτη', η Ρωσία παραβιάζει σαφώς τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προβλέπουν την πλήρη επιστροφή αυτών των περιοχών στον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Ως εκ τούτου, η Ρωσία παραβιάζει τη δέσμευσή της να εργαστεί στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής για την εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης αυτής της σύγκρουσης, δέσμευση που έχει επαναλάβει επανειλημμένα, μεταξύ των οποίων και πολύ πρόσφατα. Παραβιάζει επίσης το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαιτεί πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ.

»Προτρέπουμε τη Ρωσία, ως συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, να ανακαλέσει την αναγνώριση, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του σχήματος της ορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Καλούμε τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή τη διακηρυγμένη ανεξαρτησία» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα σε αυτές τις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων όλων των οικονομικών σχέσεων με τις μη κυβερνητικές ελεγχόμενες περιοχές, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σε συντονισμό με τους εταίρους μας» υπογραμμίζει.

«Προειδοποιούμε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει τα πρόσφατα υπογραφέντα σύμφωνα με τις αυτοαποκαλούμενες «δημοκρατίες» ως πρόσχημα για τη λήψη περαιτέρω στρατιωτικών μέτρων κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να εγκρίνει ταχέως ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις» καταλήγει.

Πρώτο «πακέτο» κυρώσεων από τη Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank) και τριών ολιγαρχών (τους Γκενάντι Τίμτσενκο, Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ).

«Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ όσων είμαστε έτοιμοι να κάνουμε» δήλωσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Λονδίνο να κρατήσει περισσότερες αυστηρές κυρώσεις ως απόθεμα για να τις επιβάλει στη Ρωσία εάν η Μόσχα προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες στην Ουκρανία.

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε ως απόθεμα περαιτέρω αυστηρές κυρώσεις εν όψει αυτού που πιθανόν να κάνει στη συνέχεια ο Πούτιν» δήλωσε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τις ρωσικές εταιρείες από το να μπορούν να συγκεντρώνουν κεφάλαια σε στερλίνες ή στα δολάρια. Θέλουμε να σταματήσουν να συγκεντρώνουν κεφάλαια στις βρετανικές χρηματιστηριακές αγορές και θέλουμε να ξεσκεπάσουμε τους [Ρώσους) ιδιοκτήτες που διαθέτουν κρυφή περιουσία σε αυτή τη χώρα» δήλωσε.

«Ζυγίζουν» τις κυρώσεις οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την αναστολή από τη Γερμανία της αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2 μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών περιφερειών της Ουρκανίας και διαβεβαίωσε πως θα ανακοινώσει σήμερα «τα δικά του μέτρα».

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα δράσουμε μαζί με τη Γερμανία ούτως ώστε ο Nord Stream 2 να μην προχωρήσει. Ήμασταν σε στενή διαβούλευση με τη Γερμανία την περασμένη νύχτα και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωσή της. Θα λάβουμε σήμερα τα δικά μας μέτρα», έγραψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται ακόμη να εξετάζει ποιο πακέτο κυρώσεων θα «εξαπολύσει» κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ολιγαρχών και του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όμως, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι θα διατηρήσει, όπως και η Βρετανία, «απόθεμα» κυρώσεων με την ελπίδα να αποφευχθεί μία ευρύτερη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, όπως σημειώνουν οι New York Times.

Την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις αποσχιθείσες περιοχές των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έχει ανακοινώσει ήδη από το βράδυ της Δευτέρας ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες από το πακέτο μέτρων που έχει συναποφασιστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ να επιβληθούν στη Ρωσία στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Παράλληλα, είχε επισημανθεί ότι θα ανακοινωθούν περαιτέρω κυρώσεις που σχετίζονται με τη σημερινή «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας», δηλαδή την «απόσυρση» της Μόσχας από την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ