ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: «Θα πληρώνετε 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα αερίου»

Μεντβέντεφ: «Θα πληρώνετε 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα αερίου»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP)

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε την απόφαση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να παγώσει την έγκριση πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα εκτιναχθούν.

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέδωσε εντολή να σταματήσει η διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Καλά. Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 € για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!» έγραψε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ στο twitter.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο εκφράζει τη λύπη του για την αναστολή της πιστοποίησης από τη Γερμανία του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, με στόχο να διπλασιάσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η καθυστέρηση του Nord Stream 2 είναι προσωρινή, δήλωσε την Τρίτη ο Πεσκόφ σύμφωνα με το Interfax.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Γερμανία ανακοίνωσε πως αναστέλλει την πιστοποίηση του Nord Stream 2, μία μέρα μετά την αναγνώριση, από τη Ρωσία, των Λαϊκών Δημοκρατικών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ

Την ανακοίνωση έκανε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δηλώνοντας ότι σταματά άμεσα η διαδικασία.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο Σολτς επεσήμανε πως δεν μπορεί να δοθεί το «πράσινο φως» στον αγωγό φυσικού αερίου μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας.

«Δεδομένης της τελευταίας κίνησης της Ρωσίας», η πιστοποίηση «δεν μπορεί να προχωρήσει», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους.

«Πλέον πρέπει να γίνουν σταθερά βήματα όσον αφορά στην κατάσταση που βλέπουμε» συμπλήρωσε.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Σολτς.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε πως οι γερμανικές προμήθειες αερίου είναι εξασφαλισμένες ακόμη και χωρίς επιπλέον παραδόσεις μέσω του Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασίαζε την ποσότητα του αερίου που ρέει από τη Ρωσία προς τη χώρα.

Η τιμή ωστόσο είναι ένα άλλο ζήτημα, δήλωσε ο Χάμπεκ προς τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Ντίσελντορφ, προβλέποντας ότι οι τιμές του αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα.

Το Κίεβο καλωσόρισε την αναστολή της αδειοδότησης

Η Ουκρανία καλωσόρισε την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Αυτό είναι ένα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά ορθό βήμα στις υφιστάμενες συνθήκες. Αληθινή ηγεσία σημαίνει σκληρές αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς. Η κίνηση της Γερμανίας αποδεικνύει ακριβώς αυτό», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Κομισιόν: Δεν θα επηρεαστεί η προμήθεια ενέργειας της Ευρώπης

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως οι ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για τον Nord Stream 2, αφού ο αγωγός δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία.

«Ο Nord Stream 2 δεν λειτουργεί ακόμα, δεν προμηθεύει ενέργεια στην Ευρώπη. Δεν είναι μια διαφορετική πηγή ενέργειας, είναι ένας διαφορετικός αγωγός για έναν υφιστάμενο προμηθευτή... Δεν υπάρχει αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ