ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν έλαβε έγκριση από το κοινοβούλιο να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό

Ο Πούτιν έλαβε έγκριση από το κοινοβούλιο να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό
(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε και έλαβε από το ρωσικό κοινοβούλιο την έγκριση να στείλει στρατεύματα εκτός Ρωσίας, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη επίθεση στην Ουκρανία. 

Τα μέλη της Άνω Βουλής, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ψήφισαν ομόφωνα εγκρίνοντας στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εκτός Ρωσίας, επισημοποιώντας ουσιαστικά μια ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στις περιοχές των ανταρτών. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές. Σύμφωνα με το προεδρείο, η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφασίζει να δώσει τη συγκατάθεσή του στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκτός του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει των γενικά αναγνωρισμένων αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην απόφαση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές λειτουργίας τους, τα καθήκοντά τους, η περίοδος παραμονής εκτός του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», προστίθεται.

Νωρίτερα, απευθυνόμενος στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνόδου, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Νικολάι Πανκόφ, είπε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή και ζήτησε να εγκρίνει μια ανάπτυξη στρατευμάτων στο εξωτερικό, μετά την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς.

Πούτιν: Δεν σκοπεύουμε να ανασυστήσουμε μια αυτοκρατορία

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τις αιτιάσεις ότι πρόθεση της Ρωσίας είναι να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, μετά τις πρόσφατες κινήσεις του, όπου αναγνώρισε τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς.

«Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εικασίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία εντός αυτοκρατορικών συνόρων», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα».

Παράλληλα δήλωσε ότι ενώ η Ρωσία επιδίωξε να συνεργαστεί με όλα τα ανεξάρτητα έθνη που προέκυψαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η κατάσταση στην Ουκρανία «είναι διαφορετική» λόγω της επέμβασης ξένων εθνών.

«Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία αναγνώρισε όλες τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και, όπως γνωρίζετε, εργάζεται ενεργά για να ενισχύσει τη συνεργασία μας με όλες τις ανεξάρτητες χώρες που αναδύθηκαν στον μετασοβιετικό χώρο», είπε ο Πούτιν.

«Σκοπεύουμε να εργαστούμε με αυτόν τον τρόπο με όλους τους γείτονές μας, αλλά με την Ουκρανία, η κατάσταση είναι διαφορετική», συνέχισε. «Αυτό συμβαίνει επειδή, δυστυχώς, το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες για να δημιουργήσει απειλές κατά της ίδιας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτός είναι ο μόνος λόγος».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στη Μόσχα, ο Πούτιν μίλησε για την απόφασή του να αναγνωρίσει την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ