ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις κατά Ρωσίας και επιπλέον δυνάμεις στη Βαλτική

Μπάιντεν: Στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις κατά Ρωσίας και επιπλέον δυνάμεις στη Βαλτική
AP Photo/Alex Brandon

Την πρώτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας πως ο Πούτιν προετοιμάζει το κοινό για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να μετακινηθούν πέρα από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές όπου ήδη ανακοινώθηκε ότι θα αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα.

«Προετοιμάζει το έδαφος για να πάει πολύ παραπέρα. Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε ο Τζο Μπάιντεν. Εάν αυτό συμβεί, θα κλιμακωθούν δραματικά οι αμερικανικές κυρώσεις.

«Η Ρωσία ανακοίνωσε έτσι απλά ότι παίρνει κομμάτι της Ουκρανίας» είπε περαιτέρω για να προσθέσει ότι «πρόκειται για την αρχή της ρωσικής εισβολής».

Στη συνέχεια ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη των αμερικανικών αντίμετρων κατά της Ρωσίας λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε κυρώσεις».

Αποκλεισμός από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Δύσης

Η πρώτη δέσμη κυρώσεων περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης του χρέους της Ρωσίας με απαγόρευση στην πρόσβασή της στις δυτικές αγορές, αλλά και κυρώσεις εναντίον της «ρωσικής ελίτ» και δύο ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επίσης, δεν θα προχωρήσει η ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου προς την βόρεια Ευρώπη, Nord Stream 2, απόφαση που είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο Λευκός Οίκος, όπως είπε, θέλει να διατηρήσει τη δυνατότητα να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν οι ρωσικές δυνάμεις προχωρήσουν βαθύτερα στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής, μετά την επ' αόριστον παραμονή ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία.

«Σε κάθε βήμα έχουμε δείξει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενεργούν ενωμένοι και συντονισμένοι. Είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητάς μας υπερασπιστούμε την Ουκρανία και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε.

«Θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία»

Αναφορικά με τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα στην ενεργειακή αγορά, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι «θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία», ενώ για την πιθανή άνοδο των τιμών είπε ότι θα πληρώσουμε το κόστος για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία.

Για το χτεσινό διάγγελμα Πούτιν, σχολίασε ότι έκανε μία ιστορική αναδρομή 100 ετών και απείλησε το δικαίωμα της ίδιας της ύπαρξης της Ουκρανίας. «Ο ίδιος ο Πούτιν απείλησε με πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος όχι μόνο στα όσα είπε ο Πούτιν για την Ουκρανία, αλλά και για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τέλος, τόνισε πως οι ΗΠΑ παραμένουν ανοιχτές στη διπλωματία εάν η Ρωσία είναι σοβαρή. «Θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις και όχι τα λόγια της. Αφήνουμε ανοικτό το μονοπάτι του διαλόγου και της διπλωματίας» κατέληξε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποχώρησε δίχως να απαντήσει σε δημοσιογραφικά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο του εάν παραμένει ανοιχτός σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οικονομικές κυρώσεις και από την ΕΕ

Στην ίδια λογική των οικονομικών κυρώσεων με τις ΗΠΑ κινήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα η Ευρωπαίκή Ένωση. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή ενός πακέτου κυρώσεων τόσο κατά προσώπων όσο και κατά του ρωσικού κράτους.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν κυρώσεις σε 27 Ρώσους και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της άμυνας, καθώς και να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Ως προς τα πρόσωπα αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας «πυροδοτούν» την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμας που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που οφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ως προς το ρωσικό κράτος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητές του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας, της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου, θα πληγούν από κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις σχέσεις Γαλλίας Ρωσίας κατέκρινε έντονα τον Ρώσο πρόεδρο για τα όσα πράττει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τιμά πλέον τις υπογραφές της Ρωσίας.

ΥΠΕΞ G7: Δέσμη συντονισμένων, κλιμακούμενων κυρώσεων

Νωρίτερα, σε έκτακτη συνεδρίασή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέφρασαν την «απαρέγκλιτη στήριξή» τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε χθες, Δευτέρα, την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών του Ντονμπάς.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών καταδικάζουν σθεναρά την καταπάτηση, εκ μέρους της Ρωσίας, των διεθνών δεσμεύσεών της» ανέφερε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας στο Twitter, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους της των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

«Η στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί συμφώνησαν σε μια δέσμη «συντονισμένων, κλιμακούμενων κυρώσεων» σε απάντηση για τις ενέργειες της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ