ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Απομακρύνει τους διπλωμάτες από το Κίεβο και αποκτά διπλωματικές σχέσεις με τους αυτονομιστές

Μόσχα: Απομακρύνει τους διπλωμάτες από το Κίεβο και αποκτά διπλωματικές σχέσεις με τους αυτονομιστές
Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι Ρώσοι διπλωμάτες δέχθηκαν απειλές και το Κίεβο δεν αντέδρασε. Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

Στην απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού από την Ουκρανία προχωρά η ρωσική πρεσβεία, όπως έκανε γνωστό η Μόσχα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών οι διπλωμάτες δέχθηκαν απειλές και το Κίεβο δεν αντέδρασε. Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι εγκαθιδρύει διπλωματικές σχέσεις με τους αυτονομιστές της Ουκρανίας.

Η Ρωσία θα απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία, το συντομότερο δυνατόν, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να μεριμνήσουμε για τους ρώσους διπλωμάτες και τους υπαλλήλους της πρεσβείας και των προξενείων μας. Προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλειά τους, η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να απομακρύνει το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στην Ουκρανία, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρώσοι διπλωμάτες στην Ουκρανία έγιναν αποδέκτες προσωπικών «απειλών» και τα αυτοκίνητα ορισμένων πυρπολήθηκαν.

«Παρά τις υποχρεώσεις τους, βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά τα γεγονότα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Μόσχα εγκαθιδρύει διπλωματικές σχέσεις με τους αυτονομιστές της Ουκρανίας

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μόσχα και οι «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες δεν έχουν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, συμφώνησαν στην «εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων», έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους «ομολόγους» του των δύο αυτονομιστικών περιοχών, συμπλήρωσε το υπουργείο.

«Η ρωσική πλευρά έχει στόχο να αναπτύξει πλήρη συνεργασία» με αυτά τα εδάφη, προκειμένου να «ενισχύσει την ειρήνη, την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια», συνέχισε η ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ