ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία: «Αναποτελεσματικός τρόπος να λύνονται προβλήματα»

Η Κίνα επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία: «Αναποτελεσματικός τρόπος να λύνονται προβλήματα»
Διαφωνεί με τις ανακοινώσεις Μπάιντεν η Κίνα AP Photo/Liu Zheng

Το παράδειγμα των δυτικών χωρών, να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία ως αντίποινα για τις κινήσεις της στο Ουκρανικό, δεν θα ακολουθήσει η Κίνα, επιχειρηματολογώντας ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αποτελούν «ποτέ θεμελιώδη και αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης προβλημάτων» προσθέτοντας ότι «πάντα αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε παράνομες μονομερείς κυρώσεις».

Η κινεζική αντίδραση έρχεται μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους ολιγάρχες της Ρωσίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν επίσης νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Ερωτηθείσα στην καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών εάν η Κίνα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying απάντησε λέγοντας στον δημοσιογράφο: «Προφανώς δεν έχετε βασική κατανόηση της κινεζικής κυβερνητικής πολιτικής».

«Πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ ο θεμελιώδης και αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης προβλημάτων. Η Κίνα αντιτίθεται πάντα σε οποιεσδήποτε παράνομες μονομερείς κυρώσεις», είπε η εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι τα δύο μέρη πρέπει να επιδιώξουν λύση μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.

Στην απάντησή της, η Κινέζα εκπρόσωπος έθεσε επίσης ερωτήσεις σχετικά με το τι κέρδισαν οι προηγούμενες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, ρωτώντας τους δημοσιογράφους:«Έλυσαν το πρόβλημα; Έγινε ο κόσμος καλύτερος μετά τις αμερικανικές κυρώσεις; Τα προβλήματα της Ουκρανίας θα επιλυθούν αυτόματα με την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας; Θα είναι η ασφάλεια της Ευρώπης μεγαλύτερη ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας; Νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ