ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία και Λιθουανία ζητούν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία

Πολωνία και Λιθουανία ζητούν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Κ) με τους προέδρους Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (Α) και Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα (Δ) στο Κίεβο μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης AP Photo/Efrem Lukatsky)

Έχοντας κηρύξει τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπό τον κίνδυνο ευρείας ρωσικής εισβολής μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμηνύει ότι «το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας αποφασίζεται τώρα, εδώ, ενώ Πολωνία και Λιθουανία ζητούν να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

«Αυτή είναι μία ακόμη πράξη επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της. Είμαστε ενωμένοι στην πεποίθηση ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας παίζεται αυτή τη στιγμή σε εμάς, στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού στο Κίεβο με τους προέδρους Πολωνίας και Λιθουανίας, Αντρέι Ντούντα και Γκιτάνας Ναουσέντα αντίστοιχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, ενώ υπενθύμισε πως έχει προτείνει κατ' επανάληψη να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προς αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης.

Σε κοινή διακήρυξη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Λιθουανίας ανέφεραν ότι η Ουκρανία αξίζει να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η Πολωνία και η Λιθουανία θα την υποστηρίξουν σε αυτό τον σκοπό.

«Τονίζουμε πως, δεδομένης της σημαντικής προόδου στην εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και των τρεχουσών προκλήσεων ασφαλείας, η Ουκρανία αξίζει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και η Λιθουανία και η Πολωνία θα υποστηρίξουν την Ουκρανία στην επίτευξη αυτού του σκοπού» αναφέρεται στην τριμερή διακήρυξη που υπεγράφη στο Κίεβο.

Η κοινή διακήρυξη ζητεί από τη διεθνή κοινότητα την «ταχύτατη εισαγωγή» «ισχυρών» κυρώσεων στη Ρωσία, περιλαμβανομένων μέτρων που στοχοποιούν τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία. Ως προς τον Nord Stream 2, η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει πως η διαδικασία πιστοποίησής του «παγώνει» εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κήρυξε επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας από αύριο, Πέμπτη, τα μεσάνυχτα και για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ουκρανική Βουλή, προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα, προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ