ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Απειλή «λουκέτου» εντός 72 ωρών σε Deutsche Welle, Voice of America και Euronews

Τουρκία: Απειλή «λουκέτου» εντός 72 ωρών σε Deutsche Welle, Voice of America και Euronews
Επικεφαλής των διεθνών ιστοσελίδων βλέπουν μια προσπάθεια της Τουρκίας να περιορίσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν στη χώρα Pixabay

Τελεσίγραφο με διορία 72 ωρών έδωσε η Τουρκία σε ιστοσελίδες διεθνών μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν στην χώρα, να υποβάλουν αίτηση για να τους χορηγηθεί άδεια λειτουργίας διαφορετικά θα μπλοκαριστούν.

Τη προειδοποίηση αυτή έλαβαν από το αρμόδιο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας, η Deutsche Welle, η Voice of America και το Euronews.

Το τουρκικό RTUK έδωσε συγκεκριμένα τη Δευτέρα διορία 72 ωρών στις τρεις ιστοσελίδες, για να αιτηθούν άδειες ώστε να συνεχίσει η λειτουργία τους.

Ήδη, η Deutsche Welle και η Voice of America ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου ότι δεν θα υποβάλουν αίτηση, μια απόφαση που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο των ιστοτόπων τους στη χώρα αυτή.

Ο Πέτερ Λίμπουργκ, ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle, δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή ήταν μια προσπάθεια περιορισμού των διεθνών μέσων ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι ο γερμανικός όμιλος θα προσφύγει στα τουρκικά δικαστήρια.

«(Το μέτρο) δίνει στις τουρκικές αρχές την επιλογή να μπλοκάρουν όλη την υπηρεσία, βασιζόμενες σε μεμονωμένα επικριτικά ρεπορτάζ, εκτός και αν αυτά τα ρεπορτάζ διαγραφούν. Αυτό ανοίγει την πιθανότητα λογοκρισίας», εξήγησε.

Το RTUK, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου πλειοψηφούν τα μέλη που προέρχονται από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των συμμάχων του, συχνά επιβάλλει πρόστιμα σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που επικρίνουν την κυβέρνηση. Τον περασμένο μήνα επέβαλε πρόστιμο στον τηλεοπτικό σταθμό Tele 1 για υποκίνηση μίσους, αφού η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς είπε μια παροιμία που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ισοδυναμεί με προσβολή του προέδρου. Η Καμπάς προφυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης της.

Η Voice of America ανέφερε ότι εκφράζονται ανησυχίες ότι μια άδεια από το RTUK θα ισοδυναμούσε με εξουσιοδότηση από μια ρυθμιστική αρχή «για τη λογοκρισία ή την αφαίρεση περιεχομένου». Ανήρτησε επίσης ένα άρθρο στο Twitter όπου αναφέρονται τρόποι για να δει κανείς τον ιστότοπό της, εάν μπλοκαριστεί η πρόσβαση από την Τουρκία.

Εκφράζοντας ανησυχίες για την απόφαση του RTUK, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγραψε στο Twitter: «Ένα ελεύθερο μέσο ενημέρωσης είναι ουσιαστικής σημασίας για μια ισχυρή δημοκρατία».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς ανέφερε ότι η χορήγηση άδειας είναι τεχνικό ζήτημα και όχι εμπόδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ