ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ενώ η Ρωσία βομβαρδίζει την Ουκρανία

Δραματική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ενώ η Ρωσία βομβαρδίζει την Ουκρανία
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται στις 21.00 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες, καθώς οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις απειλώντας την ευρω-ατλαντική τάξη ασφάλειας AP Photo/Bilal Hussein

Μία από τις πλέον δραματικές Συνόδους Κορυφής στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγεται απόψε στις Βρυξέλλες ενόσω η Ρωσία διεξάγει ανοιχτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι «27» αναμένεται να απαντήσουν με επιπλέον σφοδρό κύμα κυρώσεων στη ρωσική επίθεση κατά της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της Ουκρανίας, διατρανώνοντας την ενότητα και αποφασιστικότητά τους να κάνουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει, να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να υπερασπιστούν την ειρήνη στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται στις 21.00 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες, καθώς οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις απειλώντας την ευρω-ατλαντική τάξη ασφάλειας.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο LIVE BLOG του CNN Greece

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ενωμένη και αποφασισμένη μαζί με τους συμμάχους. Για να κάνουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει, να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να προστατεύσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη. Στεκόμαστε μαζί με όλες τις χώρες που θέλουν να διατηρήσουν τους κανόνες που βασίζονται στη διεθνή τάξη» δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η σχετική δήλωση Μισέλ έγινε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία και επισήμανε πως το νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «θα περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις που περιορίζουν σκληρά την πρόσβαση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές».

«Αυτές οι κυρώσεις θα έχουν βαρύ αντίκτυπο [στη Ρωσία]. Η οικονομία της Ρωσίας έχει ήδη αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Θα καταστείλουν την οικονομική ανάπτυξή της» επισήμανε η Φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι «ο δεύτερος βασικός πυλώνας των κυρώσεων αφορά τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογία».

«Τα μέτρα μας θα αποδυναμώσουν την τεχνολογική θέση της Ρωσίας σε βασικούς τομείς, από τους οποίους η ελίτ κερδίζει τα περισσότερα χρήματά της», ανέφερε και προσέθεσε ότι «είναι ο πρόεδρος Πούτιν που θα πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους πολίτες του. Γνωρίζω ότι ο ρωσικός λαός δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο».

Μιλώντας από την έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εργάστηκαν στενά και αυτή η κρίση θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά. Είναι κοινό μας καθήκον να αντισταθούμε στη σοβαρότερη επιθετική ενέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Η ενότητά μας είναι η καλύτερη δύναμή μας».

«Ο Πούτιν ξαναφέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη και θα λογοδοτήσει γι' αυτό» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μπορέλ: Η Ρωσία θα λογοδοτήσει

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της, τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

Υπογραμμίζει ότι «η απάντηση της ΕΕ θα περιλαμβάνει τόσο τομεακά όσο και μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα συντονισμένα πλήρως με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους μας».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις» .

«Απαιτούμε από τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική ενέργεια και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της» προσθέτει.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ επισημαίνει ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας -ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους- αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των βασικών αρχών πάνω στις οποίες οικοδομείται η τάξη που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες».

«Η ΕΕ μαζί με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους είναι ενωμένη καταβάλλοντας άνευ προηγουμένου προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση ασφαλείας που προκάλεσε η Ρωσία. Η Ρωσία δεν ανταπέδωσε αυτές τις προσπάθειες και αντίθετα επέλεξε μονομερώς μια σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση.

Μακρόν: Η ελευθερία της Ουκρανίας είναι και δική μας

Επιλέγοντας τον πόλεμο, ο πρόεδρος Πούτιν δεν επιτέθηκε μόνο στην Ουκρανία. Αποφάσισε να πραγματοποιήσει την πιο σοβαρή επίθεση στην ειρήνη, στη σταθερότητα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες» δήλώσε την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό.

Ο Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία, μιλώντας μπροστά από τη σημαία της Ουκρανίας, καθώς και τις σημαίες της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξεκίνησε την ομιλία χαιρετίζοντας το θάρρος και την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού.

«Η ελευθερία τους είναι και δική μας», είπε.

«Θα ζητήσουμε από την Ρωσία να δώσει λόγο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της θα είναι στο ύψος των πολεμικών πραξεών της.

«Θα υποστηρίξουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία», σημείωσε ο Μακρόν και τόνισε:

«Αυτά τα γεγονότα είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρώπης και της χώρας μας. Θα έχουν μόνιμες και εκτεταμένες συνέπειες στις ζωές μας, στη γεωπολιτική της ηπείρου μας».

Όπως ανακοίνωσε, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα στοχεύουν τον στρατιωτικό, την οικονομία και τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, ενώ αύριο, Παρασκευή θα μιλήσει αύριο ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου με περισσότερες πληροφορίες για την απάντηση της Γαλλίας.

Ντράγκι: Ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, αναφέρθηκε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις συνέπειές της.

«Εκφράζουμε την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον λαό της Ουκρανίας και τον πρόεδρο Ζελένσκι, προς μια δημοκρατία, η νόμιμη κυριαρχία της οποίας έχει πληγεί. Τα όσα συμβαίνουν μας αφορούν όλους, την ελεύθερη ζωή μας και τις δημοκρατίες μας».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η ιταλική πρεσβεία στο Κίεβο παραμένει ανοικτή.

«Η Ιταλία συμμερίστηκε την στάση για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης, με ειλικρινή και χρήσιμο διάλογο, αλλά οι πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης καθιστούν τον διάλογο αυτό ανέφικτο», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, «να θέσει τέλος στην αιματοχυσία και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έξω από τα διεθνώς αναγνωρισμένα ουκρανικά σύνορα, αμέσως και άνευ όρων».

Ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε ότι, μαζί με τους συμμάχους της, η Ιταλία αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ότι από την ΕΕ πρόκειται να επιβληθούν «ιδιαίτερα σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία».

«Είχαμε ανακοινώσει ότι θα συνέβαινε, αν η Ρωσία απέρριπτε μια ειρηνική λύση», εξήγησε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η χώρα του είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της και ότι, παράλληλα, η κυβέρνησή του «θέλει να εργαστεί ακατάπαυστα για την επίλυση της κρίσης».

«Με τους συμμάχους, θα κάνουμε κάθε τι αναγκαίο, υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας, της ασφάλειας της Ευρώπης και της διεθνούς έννομης τάξης, που βασίζονται σε κοινά αποδεκτούς κανόνες και αξίες» δήλωσε, τέλος, ο Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο LIVE BLOG του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ