ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Πολίτες αναζητούν καταφύγια σε υπόγεια και σταθμούς

Πόλεμος Ουκρανία: Πολίτες αναζητούν καταφύγια σε υπόγεια και σταθμούς
Οικογένειες με μικρά παιδιά και κατοικίδια συνωστίστηκαν σε έναν σταθμό του μετρό που λειτουργεί ως καταφύγιο βομβών στο Χάρκοβο Associated Press

Καταφύγια σε υπόγεια και σταθμούς αναζητούν χιλιάδες πολίτες της Ουκρανίας, προκειμένου να προστατευθούν, καθώς η χώρα δέχεται επίθεση κατά μήκος σχεδόν όλων των συνόρων της με τη Ρωσία.

Οικογένειες με μικρά παιδιά και κατοικίδια συνωστίστηκαν σε έναν σταθμό του μετρό που λειτουργεί ως καταφύγιο βομβών στο Χάρκοβο.

«Είναι απλά απολύτως σουρεαλιστικό. Χθες, αυτό θα ήταν γεμάτο από επιβάτες που πήγαιναν στη δουλειά τους. Σήμερα, έχει γίνει ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο βομβών», ανέφερε η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CNNi, Κλαρίσα Ουάρντ.

«Οι άνθρωποι αρχίζουν να συρρέουν εδώ... Αυτοί οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι. Είναι μπερδεμένοι και αβέβαιοι για το τι πρέπει να κάνουν, πόσο καιρό μπορούν να βρουν καταφύγιο εδώ, πού να πάνε από εδώ», πρόσθεσε η ίδια.

Μια γυναίκα είπε στην Ουάρντ ότι άρπαξε τα απαραίτητα μαζί της, μόνο έγγραφα και κάποια χρήματα, εκφράζοντας αμφιβολία για το αν μπορούσε να πάει οπουδήποτε αλλού από το Χάρκοβο, φοβούμενη για την ασφάλειά της.

Νωρίτερα, ο ανταποκριτής του CNNi Φρέντερικ Πλάιτγκεν είδε ρουκέτες που φαινόταν να εκτοξεύονται από την περιοχή Μπελγκόροντ στη Ρωσία πάνω από τα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, καθώς και στρατιωτικά οχήματα που κατευθύνονταν προς τον δρόμο που οδηγεί στην πόλη.

Οι εντάσεις έχουν μεταφερθεί στην άλλη άκρη της χώρας μέχρι το Λβιβ, που βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία, δήλωσε στο CNNi ο αντιδήμαρχος Άντριι Μοσκαλένκο.

«Στο Λβιβ, ακούγαμε σήμερα το πρωί σειρήνες. Αυτό ήταν ένα σημάδι για τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε υπόγεια μέρη, καθώς υπήρχε μια πιθανή απειλή», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν εκρήξεις.

Οι κάτοικοι της πόλης σχημάτισαν ουρές έξω από τράπεζες και ΑΤΜ για ανάληψη χρημάτων και σε βενζινάδικα από ανησυχία. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για τηλεκπαίδευση, ώστε τα παιδιά και οι φοιτητές να μπορούν να μένουν στο σπίτι, δήλωσε ο αντιδήμαρχος στο CNNi.

Οι δημόσιες υπηρεσίες, ωστόσο, λειτουργούν κανονικά, όπως είπε. «Αυτή τη στιγμή, η πόλη λειτουργεί κανονικά. Έχουμε ύδρευση, παροχή θερμότητας, έχουμε συγκοινωνίες και τράπεζες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Εμείς, μαζί με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας, τη διοίκηση, και την αστυνομία, διαχειριζόμαστε την κατάσταση», σημείωσε.

Οι άνθρωποι στην Μαριούπολη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ξύπνησαν σήμερα με τον ήχο εκρήξεων και κάποιοι από αυτούς άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους για να φύγουν αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Μαριούπολη, το κύριο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας, δεν δέχθηκε επίθεση κατά την έναρξη της εισβολής. Ωστόσο οι κάτοικοι φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο για τη Ρωσία λόγω της στρατηγικής της σημασίας και της μικρής απόστασής της, περίπου 10 χιλιόμετρα, από περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Η Πολωνία ετοιμάζει κλίνες σε νοσοκομεία και ειδικό τρένο για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών

Η Πολωνία ετοιμάζει ένα τρένο με ειδικό ιατρικό εξοπλισμό για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών από την επίθεση της Ρωσίας κατά της γειτονικής της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι τα πολωνικά νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν χιλιάδες ασθενείς.

«Η Πολωνία ετοιμάζεται να δεχθεί μετανάστες από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανόμενων Ουκρανών πολιτών που επηρεάστηκαν από την ένοπλη σύγκρουση», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε e-mail που εστάλη στο Reuters.

Στην Ουκρανία, εκρήξεις ακούγονταν πριν από το ξημέρωμα και καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού στην πρωτεύουσα Κίεβο, μια πόλη 3 εκατ. κατοίκων. Ο αυτοκινητόδρομος που οδηγεί εκτός πόλης είχε κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς οι κάτοικοι εγκατέλειπαν την πρωτεύουσα ενώ ακούγονταν κρότοι από πυρά και σειρήνες.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος που εισέρχεται στο έδαφος της Πολωνίας έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας. Σε νοσοκομεία ετοιμάζονται κλίνες για την υποδοχή των τραυματιών», ανέφερε το πολωνικό υπουργείο.

Ο Πολωνός υπουργός Υγείας Άνταμ Νιτζέλσκι είπε ότι η Πολωνία έχει ετοιμάσει έναν κατάλογο 120 νοσοκομείων για τη νοσηλεία τραυματιών από τη σύρραξη στην Ουκρανία.

«Συνολικά, εκτιμούμε αυτή τη στιγμή ότι είναι δυνατόν να υποδεχθούμε αρκετές χιλιάδες τραυματισμένους ασθενείς ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρά τραυματισμένων», δήλωσε ο Νιτζέλσκι σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα wp.pl.

Είπε επίσης ότι η Πολωνία ετοιμάζει έναν ειδικό τρένο για τη μεταφορά των τραυματιών, με ιατρικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι που ποτέ πριν δεν έχει χρησιμοποιηθεί στη χώρα.

«Τις επόμενες ημέρες σχεδιάζονται ασκήσεις για τη χρήση του. Θα παραλάβει τους τραυματίες από τα σύνορα με την Ουκρανία», είπε ο υπουργός.

Ο Νιτζέλκσι είπε επίσης ότι η Πολωνία εξετάζει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει νοσοκομεία εκστρατείας που δημιουργήθηκαν για τους ασθενείς με COVID.

«Εξετάζονται τα νοσοκομεία εκστρατείας και ο μελλοντικός τους ρόλος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλο και λιγότεροι ασθενείς με COVID-19, άρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα τα πιο απαισιόδοξα σενάρια».

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας και έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

«Έχουμε ήδη αναφορές για θύματα και άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της και ότι συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές για να προσφέρει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Συνεργάζεται επίσης με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών «τις οποίες καλεί να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για εκείνους που αναζητούν ασφάλεια και προστασία», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ