ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εν αναμονή διαγγέλματος Μπάιντεν για σφοδρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εν αναμονή διαγγέλματος Μπάιντεν για σφοδρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας
O Μπάιντεν έχει δηλώσει πως δεν θα στείλει μεν στρατό στο έδαφός της Ουκρανίας, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν «κάθε ίντσα» της επικράτειας του ΝΑΤΟ AP Photo/Alex Brandon, File

Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους της Δύσης διεξάγοντας ανοιχτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να απευθύνει νέο διάγγελμα κατόπιν της ολοκλήρωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 19.30 (ώρα Ελλάδος), αλλά καθυστερεί κατά τουλάχιστον μία ώρα.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο LIVE BLOG του CNN Greece

Υπό το φως των εξελίξεων, προσήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G7 για να συζητήσουν «την κοινή τους αντίδραση στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σε κοινή δήλωση οι ηγέτες της G7 δήλωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «επαναφέρει τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

«Έβαλε τον εαυτό του στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», σημείωσαν οι ηγέτες.

«Καταδικάζουμε τον πρόεδρο Πούτιν για τη συνεχή άρνησή του να συμμετάσχει σε μια διπλωματική διαδικασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, παρά τις επανειλημμένες προσφορές μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε ενωμένοι με τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των κρατών μελών τους καθώς και της Ουκρανίας και παραμένουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες» επισημαίνεται.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει το σφοδρό κύμα κυρώσεων με το οποίο επί μακρόν προειδοποιούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν αποτολμήσει εισβολή στο έδαφο της Ουκρανίας.

Αναμένονται νέα μέτρα που θα στοχεύουν μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας, το στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και τον «εξοστρακισμό» της Ρωσίας από προηγμένες τεχνολογίες, όπως μεταδίδει το CNNi.

Πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου αναφέρουν επίσης ότι ο Μπάιντεν εξετάζει την προώθηση αμερικανικών στρατευμάτων που ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη, πιο ανατολικά προκειμένου να διασφαλιστούν οι συμμαχικές χώρες έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Ο ίδιος είχε κατ' επανάληψη προειδοποιήσει πως εφόσον η Ρωσία επιτεθεί κατά της Ουκρανίας, δεν θα στείλει μεν στρατό στο έδαφός της, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν «κάθε ίντσα» της επικράτειας του ΝΑΤΟ.

Πριν τη σύνοδο της G7 πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου.

Στην πρώτη του αντίδραση αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση, ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.

«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», διαμήνυσε.

Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ