ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσε η Βρετανία

Πόλεμος Ουκρανία: Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσε η Βρετανία
Παρόμοιες οικονομικές κυρώσεις θα επεκταθούν στη Λευκορωσία για τον ρόλο της στην επίθεση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει το «μεγαλύτερο και πιο αυστηρό» πακέτο οικονομικών κυρώσεων που «έχει δει ποτέ η Ρωσία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Τζόνσον ανακοίνωσε πως η Βρετανία θα «παγώσει» όλα τα στοιχεία που έχουν οι ρωσικές τράπεζες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι Ρώσοι επενδυτές ήδη εκδίδουν την ετυμηγορία τους για τις ενέργειες του Πούτιν και μέχρι στιγμής σήμερα οι ρωσικές μετοχές έχουν υποχωρήσει έως και 45%», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Μέχρι στιγμής, αυτό φαίνεται και από τα χρηματιστήρια που έχουν πέσει δραματικά ενώ το ρωσικό νόμισμα έχει δείξει τη μεγαλύτερη πτώση της τιμής του που έχει καταγραφεί ποτέ ενώ το ίδιο ισχύει και για τη μετοχή της GazProm. Θα συνεχίσουμε ανελέητα έτσι ώστε η Ρωσία να βγει από την παγκόσμια οικονομία. Μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα θα υποσκάψουμε τη θέση της Ρωσίας σε κάθε διεθνές φόρουμ έτσι ώστε να μπορέσουμε να την τιμωρήσουμε και φυσικά θα αντιπαλέψουμε τον ρωσικό καταιγισμό ψευδών για την Ουκρανία για να ασκήσουμε ακόμα περισσότερη πίεση»

Ειδικότερα, τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσε:

  • Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των μεγάλων ρωσικών τραπεζών και θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα τους εμποδίσει να έχουν πρόσβαση στη στερλίνα και σε πληρωμές εκκαθάρισης μέσω του ΗΒ. Αυτό περιλαμβάνει ένα πλήρες και άμεσο πάγωμα της τράπεζας VTB.
  • Διακόπτεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ή δανεισμού από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου για τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες και το κράτος.
  • Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία για 100 επιπλέον Ρώσους πολίτες, με τη νέα λίστα να περιλαμβάνει «όλους τους μεγάλους κατασκευαστές που υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τζόνσον.
  • Απαγορεύονται οι πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Aeroflot στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Αναστέλλονται οι άδειες εξαγωγής για την κάλυψη προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ρωσικούς στρατιωτικούς σκοπούς
  • Εντός των ημερών το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει τις εξαγωγές ειδών υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού διυλιστηρίων πετρελαίου
  • Επιβάλλεται όριο στις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι πολίτες σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου

Παρόμοιες οικονομικές κυρώσεις θα επεκταθούν στη Λευκορωσία για τον ρόλο της στην επίθεση στην Ουκρανία, είπε ο Τζόνσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ