ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια ρωσικών δυνάμεων το Τσερνόμπιλ - Πολιορκείται το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια ρωσικών δυνάμεων το Τσερνόμπιλ - Πολιορκείται το Κίεβο
Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανoύ προέδρου ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ ελέγχεται πλέον από ρωσικές δυνάμεις AP Photo / Sergei Grits

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ κατέλαβαν ρωσικές δυνάμεις όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Ουκρανoύ προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκοστόμελ (Χοστόμελ).

Εξάλλου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, η Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των εγκαταστάσεων και των αποθετηρίων.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωνε ότι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούσαν για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το Τσερνόμπιλ. Οι υπερασπιστές μας θυσιάζουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Πρόκειται για κήρυξη πολέμου εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την προειδοποίηση του Ζελένσκι, προειδοποιώντας ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να «προκαλέσει άλλη μια οικολογική καταστροφή».

«Το 1986, ο κόσμος είδε τη μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ. Εάν η Ρωσία συνεχίσει τον πόλεμο, το Τσερνόμπιλ μπορεί να ξανασυμβεί το 2022», δήλωσε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Αντόν Γκερατσένκο.

Υπό πολιορκία το Κίεβο

Οχήματα του στρατού φυλάνε τα κυβερνητικά κτήρια στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι θα επιχειρηθεί πλήγμα τις επόμενες ώρες. Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε πριν λίγη ώρα ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Γκοστομέλ, 15 λεπτά από το Κίεβο, όμως λίγη ώρα μετά ο Ουκρανός αρχιστράτηγος δήλωσε ότι γίνονται μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Μετά από μία εκτεταμένη αεροπορική επιδρομή, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο Αντόνοφ, που απέχει μόλις 15 λεπτά από τη δυτική περιφερειακή οδό του Κιέβου και περίπου 40 χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας ανέφερε ότι είδε πολλά ελικόπτερα να πραγματοποιούν πτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω από την πόλη.Ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν το Τσερνόμπιλ

Νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης, η ουκρανική μεθοριακή φρουρά ανακοίνωσε ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους. Χωρίς να διευκρινίζεται η φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μιλώντας στο BBC ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε ότι έχουν σημειωθεί εκρήξεις σε σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας και απηύθυνε έκκληση προς την Δύση για ενότητα και παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία, αναγνωρίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

«Είναι ο στόχος μας, είναι το όνειρό μας, να χτίσουμε μια σύγχρονη, δημοκρατική χώρα και να είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Κλίτσκο.

Επτά νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση κοντά στο Κίεβο

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε επίθεση με πυραύλους σε στρατιωτική περιοχή βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του Κιέβου.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπρόβαρι –όπου υπάρχει βάση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων- είπε ότι η επίθεση σημειώθηκε στις 14:30, τοπική ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ