ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν μετά την εισβολή της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν μετά την εισβολή της Ρωσίας
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία ο Μακρόν αξίωσε από τον Πούτιν τον άμεσο τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία Ludovic Marin, Pool via AP

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε την Πέμπτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Μακρόν έλαβε μια «εξαντλητική» εξήγηση για τους λόγους της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η κλήση έγινε με πρωτοβουλία του Μακρόν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας έγινε γνωστό ότι ο Μακρόν αξίωσε από τον Πούτιν τον άμεσο τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Πούτιν, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ότι με τις ενέργειές του εκτέθηκε σε «τεράστιες κυρώσεις», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Λε Ντριάν: Ο Πούτιν να καταλάβει ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να καταλάβει, όταν απειλεί με πυρηνικά όπλα, ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη.

Όταν ρωτήθηκε αν η απειλή που εξαπέλυσε ο Πούτιν, ότι η Δύση θα υποστεί «τέτοιες συνέπειες που δεν έχει βιώσει ποτέ στην ιστορία της», ισοδυναμεί με απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, ο Λε Ντριάν απάντησε ότι έτσι το καταλαβαίνει ο ίδιος.

«Ναι, νομίζω ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει επίσης να καταλάβει ότι και η Ατλαντική Συμμαχία είναι μια πυρηνική συμμαχία. Αυτά έχω να πω για αυτό το θέμα», απάντησε, στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Πούτιν και προειδοποίησε ότι οι δυτικές κυρώσεις «θα πλήξουν την καρδιά» της Ρωσίας και θα στραγγαλίσουν την οικονομία της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ