ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Καταγγελίες για αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ - Tι λέει η Ρωσία

Ουκρανία: Καταγγελίες για αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ - Tι λέει η Ρωσία
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά AP Photo/Efrem Lukatsky

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ έχουν καταγράψει στην Ουκρανία, μετά την κατάληψη από τη Ρωσία

Η πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, ωστόσο ανέφερε ότι η αύξηση είναι «ασήμαντη» και προκαλείται από τη σκόνη που σηκώθηκε, καθώς η Ρωσία μετακινεί τον στρατιωτικό της εξοπλισμό.

«Παρατηρείται μια ανωμαλία στην αύξηση των επίπεδων ραδιενέργειας στην περιοχή του Τσέρνομπιλ», ανέφερε στο twitter η ιστοσελίδα μέτρησης Nexta.

Νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για την φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, κοντά στο Κίεβο.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.

Σημειώνεται πως το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ κατέλαβαν την Πέμπτη οι ρωσικές δυνάμεις όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Ουκρανoύ προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», πρόσθεσε.

Η Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των εγκαταστάσεων και των αποθετηρίων.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την προειδοποίηση του Ζελένσκι, προειδοποιώντας ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να «προκαλέσει άλλη μια οικολογική καταστροφή».

«Το 1986, ο κόσμος είδε τη μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ. Εάν η Ρωσία συνεχίσει τον πόλεμο, το Τσερνόμπιλ μπορεί να ξανασυμβεί το 2022», δήλωσε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ