ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε διαπραγματεύσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε διαπραγματεύσεις
Επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν να καθίσουν για συνομιλίες, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Το μήνυμα του Ζελένκσι μεταδόθηκε μέσω βίντεο στο Telegram και σε αυτό αναφέρει:

«Θέλω να απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά […] ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουμε τον θάνατο ανθρώπων».

Η δήλωση αυτή έρχεται μια μέρα μετά αφού ο ίδιος ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές επαφές με τη Μόσχα.

«Η Ουκρανία θέλει ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, περιλαμβανομένου και ενός ουδέτερου στάτους στο ΝΑΤΟ», φέρεται να δήλωσε εξάλλου και στο Reuters, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως η Μόσχα θα είναι έτοιμη για συνομιλίες όταν σταματήσει να πολεμά ο ουκρανικός στρατός.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ακόμα ότι στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να «απελευθερωθούν» οι Ουκρανοί «από την καταπίεση», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές αρχές ως δημοκρατικές.

Ερωτηθείς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αν επιθυμία της Ρωσίας είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση μιας δημοκρατικής χώρας, ο Λαβρόφ υπονόησε ότι η χώρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δημοκρατική.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Ουκρανίας, ο πρόεδρος παραμένει στην χώρα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν σκληρά το Κίεβο και κυβερνητικά κτήρια.

LIVEBLOG Η μάχη του Κιέβου - Ανελέητα σφυροκοπούν οι Ρώσοι την Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ