ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με τα όπλα ή... «συνομιλίες» θα ανατρέψει ο Πούτιν την κυβέρνηση Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με τα όπλα ή... «συνομιλίες» θα ανατρέψει ο Πούτιν την κυβέρνηση Ζελένσκι
Ο Πούτιν επιμένει να μιλά περί «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς και στρατιωτική επιχείρηση «απελευθέρωσης» του ουκρανικού λαού από τη «νεο-ναζιστική» διακυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 18:00:35

Τη στιγμή που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προωθούνται στο Κίεβο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν καλεί εκ νέου τους Ουκρανούς στρατιώτες «να καταθέσουν τα όπλα», εμμένοντας στα περί «νεοναζιστικής κυβέρνησης» του Βολοντμίρ Ζελένσκι, την οποία και επιχειρεί να ανατρέψει βομβαρδίζοντας για δεύτερη συνεχή ημέρα το έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτώ μαζί σας αντί με τη συμμορία των ναρκομανών και των νεοναζί που βρίσκεται στο Κίεβο και κρατά όμηρο τον ουκρανικό λαό» είπε ο Πούτιν, ζητώντας ουσιαστικά από τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει την κυβέρνηση Ζελένσκι.

«Μαχόμαστε με εθνικιστικές ομάδες που ευθύνονται για γενοκτονία στο Ντονμπάς και την αιματοχυσία σε δύο ειρηνικά χωριά στις δύο 'δημοκρατίες» συνέχισε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα -υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες μάχες που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι με «εθνικιστικές ομάδες» και όχι τον τακτικό στρατό.

Η Μόσχα αρνείται ότι στόχος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» της είναι η στρατιωτική κατοχή της Ουκρανίας, εμμένοντας στα περί «απελευθέρωσης» του λαού της από τη «νεο-ναζιστική» διακυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι (ισχυρισμός που κατακευρανώνεται διεθνώς και όχι μόνο γιατί ο ίδιος ο Ζελένσκι είναι εβραϊκής καταγωγής).

Άγνωστο έως εξαιρετικά αβέβαιο είναι εάν όντως είναι πραγματική πρόθεση της Μόσχας να λάβουν χώρα συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, στις οποίες εμφανίστηκε νωρίτερα να συναινεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη δήλωση Ζελένσκι ότι προτίθεται να συζητήσει με τη Μόσχα για «ουδέτερο καθεστώς» της Ουκρανίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις στο CNN Greece

Σε κάθε περίπτωση σε όποια ανάλογη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση Ζελένσκι θα κληθεί ουσιαστικά να διαπραγματευτεί τους όρους «παράδοσής» της -εάν αυτό δεν έχει ήδη συμβεί με τα όπλα.

Σε συνέχεια της αναφοράς Ζελένσκι ότι η Ουκρανία «δεν φοβάται» συνομιλίες για «εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα μας και το ουδέτερο καθεστώς της», το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει διαπραγματευτική αποστολή στο Μινσκ για συνομιλίες με ουκρανική αντιπροσωπεία.

«Όπως γνωρίζετε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα την ετοιμότητά του να συζητήσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας. Σε απάντηση της πρότασής του ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μίνσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας , του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος επανέλαβε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλεγε «ευθύς εξαρχής ότι στόχος της επιχείρησης είναι να βοηθηθούν οι 'Λαϊκές Δημοκρατίες' του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και μέσω της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης»

«Και αυτό στην πραγματικότητα είναι το αναπόσπαστο συστατικό του καθεστώτος ουδετερότητας» ανέφερε.

Οι σχετικές ανακοινώσεις του Κρεμλίνου περί συνομιλιών ακολούθησαν τηλεφωνική επικοινωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στον οποίο ο Πούτιν μετέφερε τη σχετική πρόθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο αφότου ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολέκσι Αρεστόβιτς, δήλωνε στο CNNi ότι η ουκρανική κυβέρνηση «εξετάζει την πρόταση» συνομιλιών στο Μινσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε πως η ουκρανική πλευρά στη σχετική επικοινωνία αντιπρότεινε αρχικά τη Βαρσοβία ως τόπο διεξαγωγής της συνάντησης και κατόπιν αυτού δεν υπήρξε άλλη επικοινωνία.

Αργά το βράδυ, ωστόσο, το Κίεβο επανήλθε. Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συζητούν επί του παρόντος για τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών.

Νωρίτερα, πληροφορίες των Νew York Times ανέφεραν πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, να μεσολαβήσει για συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Ιερουσαλήμ. Το αίτημα διατυπώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ζελένσκι-Μπένετ σήμερα, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Ισραήλ. Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το σχετικό αίτημα μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, από πλευράς της επανέλαβε πάντως τη θέση που είχε διατυπώσει νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ ότι χωρίς «αποστρατιωτικοποίηση» και «αποναζικοποίηση» οι επαφές με την ουκρανική ηγεσία είναι ανώφελες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ