ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύσεις στην Ανατολική Ευρώπη στέλνει το ΝΑΤΟ και «υπενθυμίζει» στον Πούτιν το Άρθρο 5

Ενισχύσεις στην Ανατολική Ευρώπη στέλνει το ΝΑΤΟ και «υπενθυμίζει» στον Πούτιν το Άρθρο 5
«Οι επιδιώξεις του Κρεμλίνου δεν περιορίζονται στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ AP Photo/Olivier Matthys

Ενώπιον της «μεγαλύτερης απειλής για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», ενεργοποιείται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, βάσει απόφασης που ελήφθη κατά την έκτακτη διάσκεψη κορυφής της Συμμαχίας ενόσω βομβαρδίζεται το έδαφος της Ουκρανίας. Η ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική παρουσία ενισχύεται στην Ανατολική Ευρώπη, με τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να μιλά πλέον για «νέα κανονικότητα» στο πεδίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και να διαμηνύει στη Ρωσία πως ο πυρήνας του ΝΑΤΟ είναι το Άρθρο 5 και η δέσμευση στη συλλογική άμυνα.

Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί μονάδες της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει 40.000 στρατιώτες, και τη «δύναμη υψίστης ετοιμότητας», η οποία είναι ουσιαστικά μία ταξιαρχία δυνάμεων ξηράς που αριθμεί περίπου 5.000 στρατιώτες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων -προς ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και καθησυχασμού των συμμάχων στα σύνορα της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας- θα εμπλακούν χιλιάδες στρατιώτες, ορισμένοι εκ των οποίων από τις ΗΠΑ, και περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη που θα βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα σε 30 τοποθεσίες.

Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης ενεργοποιείται για πρώτη φορά «στο πλαίσιο συλλογικής άμυνας», επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των μελών του ΝΑΤΟ.

«Οι επιδιώξεις του Κρεμλίνου δεν περιορίζονται στην Ουκρανία» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ· η Ρωσία «συνέθλιψε την ειρήνη στην Ευρώπη» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας πλέον για «νέα κανονικότητα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και μεγάλο «στρατηγικό λάθος» εκ μέρους της Ρωσίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως το Άρθρο 5 για τη συλλογική άμυνα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ΝΑΤΟ «όλοι για έναν και ένας για όλους»- και η δέσμευση των συμμάχων στην προστασία «κάθε ίντσας» ΝΑΤΟϊκής επικράτειας είναι ακλόνητη.

Επισήμανε ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει σοβαρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρέπει να είναι έτοιμοι «να κάνουν περισσότερα». Ακόμη και αν αυτό σημαίνει, όπως τόνισε, πως «πρέπει να καταβάλλουμε τίμημα».

«Ο λαός της Ουκρανίας υποφέρει και μάχεται για την ελευθερία του ενώπιον μίας απρόκλητης ρωσικής επίθεσης. Λυπούμαστε βαθιά για την τραγική απώλεια ζωών, τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο και την καταστροφή» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

«Τραγικό στρατηγικό λάθος» η εισβολή στην Ουκρανία

Στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι η Συμμαχία θα αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη υπό το βάρος της «σοβαρότερης απειλής για την ευρω-ατλανική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες».

Καταδικάζεται με τους ισχυρότερους όρους η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη στήριξη της Λευκορωσίας, και καλείται ο Βλαντιμίρ Πούτιν «να θέσει άμεσα τέλος στη στρατιωτική επίθεση, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις από την Ουκρανία και να υπαναχωρήσει από το δρόμο της επιθετικότητας που έχει επιλέξει».

«Αυτή η προμελετημένη επίθεση στην Ουκρανία, μία ανεξάρτητη, ειρηνική και δημοκρατική χώρα, είναι βάναυση και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη» επισημαίνει το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον ολόκληρου του κόσμου.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι «η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί «τραγικό στρατηγικό λάθος για το οποίο η Ρωσία θα καταβάλλει βαρύ τίμημα, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά, στα επόμενα χρόνια».

Υπογραμμίζει ότι η Συμμαχία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε στενό συντονισμό με έτερους διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επ' αυτού αναφέρει ότι κατόπιν πρόσκλησης Στόλτενμπεργκ στη σημερινή διάσκεψη μετείχαν επίσης η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση -εξ ου και εκ μέρους της Μόσχας επαναδιατυπώθηκαν απειλές προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία για «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν κινηθούν προς ένταξη στις δομές του ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ επισημαίνεται ότι υπό το φως της ρωσικής επιθετικότητας η Συμμαχία είχε ήδη αναπτύξει επιπλέον αμυντικές χερσαίες και εναέριες δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα, η οποία τώρα ελήφθη απόφαση να ενισχυθεί περαιτέρω.

«Θα προβούμε σε κάθε απαραίτητη ανάπτυξη για να δασφαλίσουμε ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή σε ολόκληρη τη Συμμαχία, τώρα και στο μέλλον. Τα μέτρα είναι και περαμένουν προληπτικά και αναλογικά» αναφέρει το ΝΑΤΟ και καταλήγει:

«Η δέσμευσή μας στο Άρθρο 5 είναι ακλόνητη. Είμαστε ενωμένοι για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας. Η ελευθερία θα νικά πάντα την καταπίεση».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις στο CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ