ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πούτιν και Λαβρόφ στη λίστα των κυρώσεων της Δύσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πούτιν και Λαβρόφ στη λίστα των κυρώσεων της Δύσης
H ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σεργκέι Λαβρόφ στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία AP Photo / Patrick Semansky

Τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ περιλαμβάνουν πλέον οι «μαύρες» λίστες κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η ΕΕ αποφάσισε να τους συμπεριλάβει στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των Πούτιν και Λαβρόφ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν είναι δική του δουλειά να τα γνωρίζει. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι ο λαός της Ρωσίας καθώς και ότι «ο Πούτιν δεν είναι ο ρωσικός λαός».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν θα πλήξουν το 70% του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας.

Παράλληλα, και η Βρετανία αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται στον μεν Πούτιν επειδή εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία, στον δε Λαβρόφ επειδή είναι ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στη λήψη αποφάσεων της ρωσικής κυβέρνησης.

Σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, οικονομικές κυρώσεις που θα στοχεύουν τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σεργκέι Λαβρόφ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν άμεσα οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς η Ουκρανία βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Στην ίδια «γραμμή» και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ τάχθηκε υπέρ της «έξωσης» της Ρωσίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ