ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η δυσκολότερη νύχτα για το Κίεβο - Σφοδρές μάχες, συνεχείς εκρήξεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η δυσκολότερη νύχτα για το Κίεβο - Σφοδρές μάχες, συνεχείς εκρήξεις
Ukrainian Police Department Press Service via AP

Tην κατάληψη του Κιέβου επιδιώκουν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις το δεύτερο εικοσιτετράωρο της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν την ουκρανική πρωτεύουσα μετά από ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε πόλεις και στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα.

Σειρήνες πολέμου και εκρήξεις ακούγονται όλο και συχνότερα στο Κίεβο, με τους κατοίκους να βρίσκουν καταφύγιο σε σταθμούς μετρό, σε άλλες πόλεις, σε αποθήκες και υπόγεια λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

Κάτοικοι κοιμούνται για δεύτερο βράδυ στο μετρό του Κιέβου, χρησιμοποιώντας το ως καταφύγιοAP Photo/Emilio Morenatti

Εκρήξεις ακούστηκαν περίπου 800 μέτρα από το προεδρικό μέγαρο, με τον ουκρανικό στρατό να εγκαθιστά αμυντικές θέσεις σε γέφυρες γύρω από το Κίεβο.

Λίγο μετά τις 21:00 ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, μίλησε για πέντε εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, προειδοποιώντας ότι η «κατάσταση -χωρίς υπερβολή- είναι απειλητική για το Κίεβο» και πως η νύχτα θα είναι «πολύ δύσκολη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως γέφυρες στην πόλη βρίσκονται υπό προστασία και ειδικό έλεγχο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν, ενώ σημεία ελέγχου έχουν εγκατασταθεί κοντά σε στόχους στρατηγικής σημασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας στο Κίεβο.

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου, δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν ακόμη στο κέντρο της πόλης. Σφοδρές μάχες σημειώνονται μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αρκετούς πολίτες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πάρουν όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για μυστικούς Ρώσους πράκτορες «μεταμφιεσμένοι σε πολίτες, που προσπαθούσαν να διεισδύσουν προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση».

Ουκρανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν τις εξελίξεις από καταφύγια στο Κίεβο. «Αναγκαζόμαστε να μεταδίδουμε από ένα καταφύγιο επειδή η Ρωσία βομβαρδίζει τις πόλεις μας. Κρυβόμαστε από τους ρωσικούς πυραύλους, από τον Πούτιν και την επιθετικότητά του», ανέφερε σε ζωντανή μετάδοση η Ουκρανή δημοσιογράφος.

Προειδοποιητικά πυρά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου

Ουκρανοί φύλακες έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να αποτρέψουν ένα ποδοπάτημα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου σήμερα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούσαν να επιβιβαστούν σε τρένα εκκένωσης.

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ήταν τόσο πολύς που δεν μπορούσαν όλοι να μπουν στα τρένα, για να πάνε από την πρωτεύουσα προς την πόλη Λβιβ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς οι φόβοι για μια ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου εντείνονται.

Όταν ένα τρένο πλησίασε στην πλατφόρμα, το πλήθος έσπευσε προς τις πόρτες, με την ελπίδα να επιβιβαστεί, ορισμένοι εξ αυτών κρατώντας στο χέρι τα παιδιά τους και τα κατοικίδιά τους. Οι φύλακες πυροβόλησαν αρκετές φορές με άσφαιρα για να διαλύσουν το πλήθος, αφότου κάποιοι άρχισαν να ουρλιάζουν.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός είπε ότι απέκλεισε το Κίεβο από τη δυτική πλευρά και κατέλαβε το στρατηγικό αεροδρόμιο Αντόνοφ έξω από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Interfax. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι πάνω από 200 μέλη των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν. Οι ρωσικοί ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το αεροδρόμιο έχει μακρύ διάδρομο προσγείωσης που επιτρέπει την προσγείωση μεταφορικών αεροπλάνων βαρέως τύπου, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει στρατεύματα απευθείας στα περίχωρα του Κιέβου.

Εκκενώνεται η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο

«Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη» ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

«Η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς. Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργεία. Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Αγωνία για τη Μαριούπολη

Πληροφορίες από αμερικανικές πηγές για τη Μαριούπολη αναφέρονται σε βομβαρδισμούς και αποβατική ενέργεια πεζοναυτών από τη Ρωσία.

Η πληροφορία για απόβαση Ρώσων πεζοναυτών έρχεται από αξιωματούχο του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας κατά την οποία χιλιάδες Ρώσοι πεζοναύτες αποβιβάζονται σε τοποθεσία δυτικά του λιμανιού.

Για την ώρα φαρμακεία, νοσοκομεία και άλλες βασικές υποδομές στη Μαριούπολη συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Εγκαταλείπουν μαζικά την Ουκρανία

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο πάνω από 50.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τις τελευταίες 48 ώρες.

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πέρασαν σήμερα στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, την ώρα που οι ρωσικοί πύραυλοι συνεχίζουν να σφυροκοπούν το Κίεβο και η κυβέρνηση καλεί τους άνδρες να παραμείνουν στη χώρα τους και να πολεμήσουν.

Πολλοί πρόσφυγες περίμεναν επί ώρες, μέσα στο κρύο, για να φύγουν από την Ουκρανία. Οι ουρές των αυτοκινήτων στις μεθοριακές διαβάσεις εκτείνονταν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

Στην Πολωνία, μια χώρα που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές κοινότητες της περιοχής, περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι αρχές ανέφεραν ότι κάποιοι περίμεναν από 6 έως και 12 ώρες για να περάσουν στη χώρα.

Δείτε πώς κάλυψε τη δεύτερη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία το CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ