ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία υποστηρίζει πως δεν χτυπά αμάχους

Ουκρανία: Η Ρωσία υποστηρίζει πως δεν χτυπά αμάχους
Ένας Ουκρανός περπατά δίπλα από ένα βομβαρδισμένο κτήριο στο Κίεβο AP Photo/Emilio Morenatti

Την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προσπάθησε να εφησυχάσει τον κόσμο για τους ρωσικούς στόχους στην Ουκρανία λέγοντας πως οι άμαχοι πολίτες της χώρας θα είναι ασφαλείς. Ωστόσο βίντεο, φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες που έχει μελετήσει το CNNi δείχνουν πως πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν χτυπηθεί από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Όπως υπενθυμίζει το CNNi, ο Λαβρόφ είχε πει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν πρόκειται να επιτεθεί στον λαό της Ουκρανίας», και «δεν υπήρξαν βομβαρδισμοί σε μη στρατιωτικές υποδομές».

Όμως η εικόνα που υπάρχει έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας καθώς βλήματα από πυραύλους έχουν πέσει σε πολυκατοικίες, νηπιαγωγεία, ενώ ρουκέτες βρέθηκαν και σε κεντρικούς δρόμους που χρησιμοποιεί καθημερινά ο άμαχος πληθυσμός.

Την Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται από αδιάκριτες επιθέσεις σε μη στρατιωτικές περιοχές και χτυπήματα σε προστατευόμενα αντικείμενα, όπως νοσοκομεία», στην πόλη Vuhledar, ανατολικά του Ντόνετσκ.

Και προσθέτει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τις επιθέσεις «έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον έξι άμαχοι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 12 ακόμη». «Οι αδιάκριτες επιθέσεις παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (τους νόμους του πολέμου) και μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Βομβαρδισμοί σε ορφανοτροφείο και νηπιαγωγείο

Σύμφωνα πάντα με το CNNi, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της χώρας, ένα νηπιαγωγείο βομβαρδίστηκε στην Οχτύρκα στο Σούμι , στην βορειανατολική Ουκρανία. Ο δήμαρχος της περιοχής ισχυρίστηκε πως ο βομβαρδισμός έγινε από ρωσικούς πυραύλους και τραυματίστηκαν πολλά παιδιά.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο το CNNi εντόπισε γεωγραφικά στο νηπιαγωγείο στην Οχτύρκα δείχνει τραυματίες αιμόφυρτους στο έδαφος μπροστά από την είσοδο του κτηρίου.

Και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τη Ρωσική Ομοσπονδία για «εγκλήματα πολέμου» σε ανακοίνωσή του σήμερα, Σάββατο.

«Οι σημερινές ρωσικές επιθέσεις σε νηπιαγωγείο και ορφανοτροφείο είναι εγκλήματα πολέμου και παραβιάζουν τη Συνθήκη της Ρώμης. Με την Γενική Εισαγγελία συλλέγουμε και άλλα στοιχεία τα οποία θα στείλουμε στη Χάγη», διαμήνυσε.

Και η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας Λιουντμίλα Ντενίσοβα έκανε γνωστό πως βομβαρδίστηκε ορφανοτροφείο στην πόλη Βορζέλ, στην περιφέρεια του Κιέβου.

«51 παιδιά κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή, 3 έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και 15 είναι βρέφη. Δύο κτήρια του ιδρύματος υπέστησαν σοβαρές ζημιές», σύμφωνα με την ίδια.

Ρουκέτες σε Μπούχα και Χάρκοβο

Βίντεο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή δείχνει ένα βλήμα να χτυπά οικιστικό δρόμο. «Τα θραύσματα είναι στο κατώφλι μας», αναφέρει η λεζάντα με τον χρήστη να κρατά ένα από τα υπολείμματα στο χέρι του.

Το CNNi εντόπισε το βίντεο στην Μπούχα, προάστια του Κιέβου.

Σύμφωνα με ειδικό, πρόκειται για βλήμα από πυρομαχικά που έχουν ευρεία διασπορά.

Ακόμη ένα μεγάλο βλήμα που πιστεύεται πως είναι από κινητήρα πυραύλου Smerch βρέθηκε σε διάβαση πεζών στο Χάρκοβο, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο.

Επιθέσεις σε πολυκατοικίες

Στόχος των ρωσικών δυνάμεων ήταν και μια πολυκατοικία στην πόλη Chuhuiv, έξω από το Χάρκοβο, την Πέμπτη.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η πόλη αυτή ήταν ένας από τους στόχους της πρώτης ημέρας της ρωσικής εισβολής.

Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται πως ήταν αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντάσ την περιοχή, το υπέστησε επίσης σοβαρές ζημιές.

Και σήμερα, Σάββατο δημοσιεύτηκαν εικόνες που δείχνουν ένα δεκαόροφο κτήριο κατοικιών να έχει χτυπηθεί από πύραυλο.

Οι εξωτερικοί τοίχοι πολλών διαμερισμάτων μοιάζουν εντελώς κατεστραμμένοι ενώ διακρίνονται ερείπια στο εσωτερικό, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπήρξαν θύματα.

Ανάρτηση με την εικόνα της πολυκατοικίας έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σημειώνοντας πως πρέπει να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου:

Russia says it's not hitting Ukraine's civilian infrastructure. Evidence suggests otherwise

Δείτε όλες τις εξελίξεις για την Ουκρανία στο live blog του CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ