ΚΟΣΜΟΣ

«Ζήτημα ημερών ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT» λέει κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης

«Ζήτημα ημερών ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT» λέει κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης
Η Ρωσία θα απομονωθεί από την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση που εξαιρεθεί από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών, SWIFT (Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP, File)

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να φέρει ακόμα και τον αποκλεισμό της πρώτης από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, σύμφωνα με κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης. Στηρίζει την πρόταση η Αθήνα.

«Μια απόφαση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT είναι ζήτημα ημερών, είναι ζήτημα χρόνου», δήλωσε στο Reuters κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος δεν θέλει να κατονομαστεί.

«Είναι αρκετό; Όχι. Είναι απαραίτητο; Απολύτως. Οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο όταν υπάρχουν κόστη και για τις δύο πλευρές και αυτό θα στοιχίσει ακριβά», πρόσθεσε ο τραπεζίτης.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το Swift είναι ένα σύστημα διεκπεραίωσης συναλλαγών για διεθνείς πληρωμές. Σε περίπτωση που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μιας χώρας εξαιρεθούν από αυτό, οι εταιρείες εκεί δεν θα μπορούν αρχικά ούτε να πραγματοποιούν διεθνείς συναλλαγές, ούτε να λαμβάνουν πληρωμές. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ρωσίας, τότε η χώρα θα απομονωθεί από την παγκόσμια οικονομία.

Το μέτρο αυτό θα στοίχιζε και στη Δύση, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να αποδώσει και να φέρει πολλές οικονομικές δυσκολίες στη Ρωσία.

Ήδη κράτη της Βαλτικής το έχουν ζητήσει, καθώς και κάποιοι πολιτικοί της ΕΕ και φυσικά ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Βοκοντίμιρ Ζελένσκι. Ο τελευταίος δήλωσε ότι έλαβε τη στήριξη και του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι. Δεν λέει «όχι» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτε η Κύπρος.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται χώρες της ΕΕ, όπως είναι η Γερμανία, η οποία υποστηρίζει ότι εάν συμπεριληφθεί κάτι τέτοιο στις κυρώσεις της Ρωσίας, τότε αυτή η απόφαση θα προκαλούσε τεράστιες επιπτώσεις στις συναλλαγές πληρωμών των γερμανικών εταιρειών που συναλλάσσονται με τη Ρωσία.

Πάντως για το περιεχόμενο των οικονομικών κυρώσεων, καταγράφεται μια έντονη δυσαρέσκεια σε κύκλους στη Δύση, καθώς φοβούνται ότι δεν είναι αρκετά αποδοτικές και υποστηρίζουν πως πρέπει να ληφθούν εντονότερα μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ