ΚΟΣΜΟΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουκρανία: Ως «εχθρός» θα αντιμετωπίζεται όποιος βρίσκεται στους δρόμους

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουκρανία: Ως «εχθρός» θα αντιμετωπίζεται όποιος βρίσκεται στους δρόμους
Εχθρός θα θεωρείται όποιος κυκλοφορεί μετά τις 05:00 το απόγευμα στους δρόμους, επισημαίνουν οι ουκρανικές αρχές (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ως εχθρός θα αντιμετωπίζεται όποιος κυκλοφορεί στους δρόμους, από τις 05:00 το απόγευμα μέχρι τις 08:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ίσχυε από την πρώτη ημέρα, όμως ξεκινούσε από τις 10:00 το βράδυ.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο την αυστηροποίηση των όρων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ λόγω της ρωσικής εισβολής, προειδοποιώντας πως κάθε άνθρωπος που θα κυκλοφορεί στον δρόμο μεταξύ 17.00 και 08.00 θα αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως εχθρός.

«Όλοι οι πολίτες που θα βρίσκονται στον δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα θεωρούνται μέλη ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης του εχθρού», ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στο Κίεβο την Πέμπτη, μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, διαρκούσε έως το Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου, μεταξύ 22.00 και 07.00.

Ο Κλίτσκο ανακοίνωσε επίσης πως το μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας μετατρέπεται σε καταφύγιο για τους κατοίκους και δεν θα εκτελεί, προς το παρόν, δρομολόγια.

«Το μετρό μετατρέπεται σε καταφύγιο», έγραψε σε ένα ξεχωριστό μήνυμα στο Telegram. Άλλωστε, από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, οι σταθμοί του μετρό γέμισαν από πολίτες που έσπευσαν να βρουν καταφύγιο για να σωθούν από τα ρωσικά πυρά. Κάποιοι άλλοι, κρύφτηκαν στα υπόγεια των σπιτιών τους με την ελπίδα ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα έχει διάρκεια και πως ο εχθρός δεν θα χτυπήσει άμαχο πληθυσμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ