ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - BBC: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες από τον βομβαρδισμό της πολυκατοικίας στο Κίεβο

Ουκρανία - BBC: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες από τον βομβαρδισμό της πολυκατοικίας στο Κίεβο
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μη στρατιωτικές υποδομές δέχονται επίθεση σε αντίθεση με τους ρωσικούς ισχυρισμούς (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό του πολυώροφου κτηρίου στο Κίεβο, μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο την κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ρωσικός πύραυλος φέρεται να χτύπησε πολυώροφο κτήριο κατοικιών, κοντά στο δεύτερο αεροδρόμιο του Κιέβου.

Οι εξωτερικοί τοίχοι πολλών διαμερισμάτων μοιάζουν εντελώς κατεστραμμένοι ενώ διακρίνονται ερείπια στο εσωτερικό.

Στο σημείο έσπευσαν σωστικά συνεργεία για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής της είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές και ότι δεν βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο σχετικά με τις απώλειες αμάχων τη δεύτερη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Κανείς δεν πρόκειται να επιτεθεί στον λαό της Ουκρανίας», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, λέγοντας στο CNNi ότι «δεν υπήρξαν χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές».

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι μη στρατιωτικές υποδομές δέχονται επίθεση: Οι αναφορές για πολυκατοικίες και νηπιαγωγεία που βομβαρδίζονται, αμάχους που σκοτώνονται και ρουκέτες που βρίσκονται σε κατοικημένους δρόμους, κυκλοφορούν από την αρχή της επίθεσης.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν και εντοπίστηκαν γεωγραφικά από το CNNi επιβεβαιώνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν πληγεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ανάρτηση με την εικόνα της πολυκατοικίας έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σημειώνοντας πως πρέπει να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου:

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič, δήλωσε το Σάββατο ότι καταδικάζει «εντονότατα» τις ρωσικές επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Ο βομβαρδισμός των μη στρατιωτικών υποδομών πρέπει να σταματήσει τώρα», δήλωσε ο Λέναρτσιτς στον επαληθευμένο λογαριασμό του στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ