ΚΟΣΜΟΣ

Σύγχυση με την ανάρτηση Ζελένσκι για τα Στενά - «Δεν έχουμε λάβει απόφαση» λέει η Άγκυρα

Σύγχυση με την ανάρτηση Ζελένσκι για τα Στενά - «Δεν έχουμε λάβει απόφαση» λέει η Άγκυρα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (κέντρο) και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (αριστερά) κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Κίεβο, 3 Φεβρουαρίου 2022 Ukrainian Presidential Press Office via AP

Σύγχυση προκάλεσε η ανάρτηση στο Twitter του Ουκρανού προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το εάν η Τουρκία προτίθεται να κλείσει τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου .

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, με μία διαρροή που προφανώς έλεγε ότι τα Στενά δεν είναι κλειστά για τα ρωσικά πλοία, ανέφερε ωστόσο ότι «δεν ελήφθη οριστική απόφαση» -δήλωση ανοικτή σε ερμηνείες.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε νωρίτερα, το Σάββατο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και περαιτέρω καταστροφές στην Ουκρανία. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στους πολίτες της Ουκρανίας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη ρωσική επίθεση και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ο κ. Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο Ερντογάν και τον τουρκικό λαό για την υποστήριξή τους, συνέχισε γράφοντας:

«Η απαγόρευση της διέλευσης πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι σήμερα εξαιρετικά σημαντικές. Ο ουκρανικός λαός δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό».

Ο δήλωση αυτή του κ. Ζελένσκι προκάλεσε σύγχυση, για το εάν η Τουρκία έχει αποφασίσει το κλείσιμο των Στενών των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου στα ρωσικά πλοία.

Το Reuters, μάλιστα, μετέδωσε την είδηση υπό τον τίτλο: «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Ερντογάν επειδή απαγόρευσε τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων».

Διαρροή του τουρκικού ΥΠΕΞ

Λίγο αργότερα, το CNN Turk μετέφερε πληροφορία από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας: «Η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε σχόλια στο Twitter ότι "έκλεισαν τα Στενά". Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Αναφέρθηκε ότι ακόμη αξιολογείται εάν υπάρχει κατάσταση πολέμου (sic.)».

Επιπλέον, η Διεύθυνση Ακτοφυλακής της Κωνσταντινούπολης με δήλωση στο Sputnik διευκρίνισε ότι τα Στενά είναι ανοιχτά για τη διέλευση ρωσικών πλοίων. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας είπε ότι «τα Στενά είναι ανοιχτά. Δεν ενημερωθήκαμε για μια τέτοια απόφαση».

Εξάλλου, μόλις χτες Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών εβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι «μόνο αν υπάρξει κατάσταση πολέμου στην Τουρκία θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου», απορρίπτοντας έμμεσα σχετικό αίτημα της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε την πρόταση της Τουρκίας για μεσολάβηση στην κρίση και τόνισε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν θα ωφελήσει κανέναν, ζητώντας τον τερματισμό τους.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε επίσης την προθυμία της Τουρκίας τους να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας, εάν οι δύο πλευρές το επιθυμούν.

Πόλεμος στην Ουκρανία και Τουρκία: Η Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά και πάλι στο επίκεντρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ