ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα ο Ν. Αναστασιάδης

Κύπρος: Στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα ο Ν. Αναστασιάδης
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η γεωστρατιγική θέση της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο είναι τα θέματα της κυπριακής ατζέντας (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool)

Στην ατζέντα των επαφών που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συμπεριλαμβάνονται οι τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα υποδεχθεί στη Λευκωσία τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, Ανδρέας Ιωσήφ, ο ρόλος της Κύπρου στη διεθνή πολιτική σκηνή ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προσπάθειες που καταβάλει για προώθηση της διεθνούς νομιμότητας και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει προς αυτή την κατεύθυνση θα συζητηθούν στις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος θα ενημερώσει και για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει ώστε να υποβοηθηθεί η όλη διαδικασία.

Την 1η Μαρτίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία. Κύπρος και Σαουδική Αραβία προσβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη στενών δεσμών τους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Σαουδική Αραβία ενισχύουν τις διμερείς τους σχέσεις, ειδικά στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Ακολουθεί στις 2 Μαρτίου η επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ. Η σημαντικότητα της επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου είναι δεδομένη λόγω της στενής συνεργασίας που έχει η Κύπρος με το Ισραήλ. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να προβούν σε ανασκόπηση της εξαίρετης σχέσης και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο. Περαιτέρω, οι τρέχουσες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητήματα που άπτονται του τομέα της ενέργειας και το Κυπριακό, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων των δύο μερών.

Σημαντικές είναι οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου το απόγευμα της ίδιας μέρας. Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και οι προσπάθειες για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, θα συζητηθούν στη συνεδρία με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ