ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε Χάρκοβο και Κίεβο - Σθεναρή η αντίσταση των Ουκρανών

Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε Χάρκοβο και Κίεβο - Σθεναρή η αντίσταση των Ουκρανών
Ουκρανοί στρατιώτες έξω από το Χάρκοβο ΙΝΤΙΜΕ

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται οι σκληρές μάχες του ουκρανικού με του ρωσικού στρατού. Σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ενώ εκρήξεις συνεχίζονται να ακούγονται στο Κίεβο, το οποίο αντιστέκεται σθεναρά.

Πλήρως αποκλεισμένες από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάνσκ, ενώ ελέγχονται πλήρως οι πόλεις Γκενίτσεφσκ και ένα ακόμη αεροδρόμιο, στην Τσερνομπάεφκα έξω από τη Χερσώνα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα, οι αρχές του Χάρκοβου , ανακοίνωσαν διείσδυση του στρατού μέχρι το κέντρο της πόλης, με εικόνες που μεταφέρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν τανκς στους δρόμους.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι ελαφρά στρατιωτικά οχήματα «μπήκαν μέσα στην πόλη».

Ο Σινεγκούμποφ κάλεσε τους πολίτες να μείνουν σε ασφαλή σημεία, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται πως βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

«Μην φύγετε από τα καταφύγια! Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξοντώνουν τον εχθρό. Καλούνται οι πολίτες να μην βγαίνουν στους δρόμους», δήλωσε, ενώ στα social media διακινούνται βίντεο με εξολοθρεύσεις ρωσικών αρμάτων μάχης.

Οι μάχες σημειώνονται με τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ ακούγεται ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα ξημερώματα, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το Χάρκοβο, με πληθυσμό περίπου 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται λιγότερο από 32 χιλιόμετρα νότια των ρωσικών συνόρων στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα από την είσοδο στην πόλη τις τελευταίες τρεις ημέρες, αλλά ο Σινεχούμποφ είπε ότι αυτό έχει αλλάξει τώρα, καθώς οι μάχες διεξάγονται στην καρδιά της πόλης.

Σθεναρή αντίσταση στο Κίεβο

Οι σειρήνες συνεχίζουν να ηχούν στο Κίεβο, ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν αφήνουν τα όπλα και αποκρούουν με όλους τους τρόπους τους Ρώσους.

Δύο τεράστιες εκρήξεις περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της πόλης, ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ρωσικά πυρά φέρεται να χτύπησαν τα ξημερώματα ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο.

Το CNNi μετέδωσε πως ένα εξάχρονο αγόρι σκοτώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τα σφοδρά πυρά σε δυτική συνοικία της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο, δήλωσε ότι η ουκρανική αεροπορία κατέρριψε έναν πύραυλο που στόχευε το Κίεβο και εκτοξεύθηκε «από αεροπλάνο που πέταξε από τη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία».

Ζελένσκι: «Άμαχοι, παιδιά, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία ανάμεσα στους στόχους»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε νωρίτερα τα ρωσικά στρατεύματα ότι βάζουν στο στόχαστρο αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και ζήτησε διεθνή έρευνα για τη σύγκρουση.

«Αυτό που κάνουν στο Χάρκοβο, την Οχτίρκα, το Κίεβο, την Οδησσό και άλλες πόλεις και κωμοπόλεις αξίζει ένα διεθνές δικαστήριο. Καταγράφουμε τα εγκλήματά τους. Και θα υπήρχαν πολλά περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα, αν δεν υπήρχαν οι θαρραλέοι υπερασπιστές μας», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

«Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι εγκληματικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δείχνουν σημάδια γενοκτονίας. Μίλησα για αυτό με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να αφαιρεθεί από τα δικαιώματα ψήφου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «δεν υπάρχει ούτε μία εγκατάσταση στην Ουκρανία που τα ρωσικά στρατεύματα θα θεωρούσαν απαράδεκτο στόχο».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία ότι στοχεύει μόνο τις στρατιωτικές υποδομές. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν χτυπούν πόλεις και κωμοπόλεις, λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να σώσουν τις ζωές αμάχων», σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Είπαν ψέματα όταν είπαν ότι δεν θα στόχευαν τον άμαχο πληθυσμό. Από τις πρώτες ώρες της εισβολής, τα ρωσικά στρατεύματα πλήττουν τις μη στρατιωτικές υποδομές» επεσήμανε ο Ζελένσκι στις σημερινές δηλώσεις του.

«Αυτό είναι τρόμος», πρόσθεσε, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ είπε ότι η Ρωσία διαπράττει «εγκλήματα πολέμου».

«Πολεμούν ενάντια σε όλα και σε όλους», είπε ο Ζελένσκι.

«Χτυπούν νηπιαγωγεία, κτίρια κατοικιών, ακόμη και οχήματα έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιούν πυροβολικό και πυραύλους εναντίον ολόκληρων οικιστικών συγκροτημάτων όπου δεν υπήρξε ποτέ καμία στρατιωτική υποδομή. Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας επιβιώνουν υπό συνθήκες που είχαμε προηγουμένως βιώσει μόνο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ