ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία προαναγγέλλει περιορισμούς στη διέλευση πολεμικών πλοίων στα Στενά

Η Τουρκία προαναγγέλλει περιορισμούς στη διέλευση πολεμικών πλοίων στα Στενά
Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, η Τουρκία μπορεί να περιορίσει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων των μερών που συμμετέχουν σε πόλεμο. Δεν μπορεί όμως να απαγορεύσει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων που επιστρέφουν στη χώρα τους AP Photo/Emrah Gurel

Η Άγκυρα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «πόλεμο», για να περιγράψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε μία αλλαγή ρητορικής και ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει με διαφάνεια τη Συνθήκη του Μοντρέ, κάτι που «μεταφράζεται» σε περιορισμό στη διέλευση πολεμικών πλοίων στα Στενά του Βοσπόρου. 

Το Κίεβο είχε απευθύνει έκκληση στην Άγκυρα να εμποδίσει άλλα ρωσικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, από την οποία η Μόσχα εξαπέλυσε εισβολή στη νότια ακτή της Ουκρανίας. Τουλάχιστον έξι ρωσικά πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο διέσχισαν τα στενά της Τουρκίας αυτόν τον μήνα.

«Δεν είναι δύο αεροπορικές επιδρομές τώρα, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι επίσημα πόλεμος... Θα εφαρμόσουμε τη Σύμβαση του Μοντρέ με διαφάνεια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Σύμφωνα με το άρθρο 19 της Συνθήκης του Μοντρέ, η Τουρκία μπορεί να περιορίσει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων των μερών που συμμετέχουν σε πόλεμο, ακόμη κι αν η ίδια η Τουρκία δεν συμμετέχει σε αυτόν. Σύμφωνα με τη Συνθήκη ωστόσο, δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων που επιστρέφουν στη χώρα τους.

Εξισορροπώντας τις δυτικές δεσμεύσεις της και τους στενούς δεσμούς της με τη Μόσχα, η Άγκυρα χαρακτήρισε τις τελευταίες ημέρες τη ρωσική επίθεση απαράδεκτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε περιγράψει την κατάσταση στην Ουκρανία ως πόλεμο.

Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδίσει όλα τα ρωσικά πολεμικά πλοία που έχουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα λόγω μιας ρήτρας στο σύμφωνο που εξαιρεί όσους επιστρέφουν στη νηολογημένη βάση τους.

«Δεν πρέπει να γίνει καμία κατάχρηση αυτής της εξαίρεσης. Τα πλοία που δηλώνουν ότι επιστρέφουν στις βάσεις τους και περνούν από τα στενά δεν πρέπει να εμπλακούν στον πόλεμο» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Κατά την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του προέδρου Ερντογάν για άμεση διακοπή των ρωσικών επιθέσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ