ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έντονη αντίδραση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην προειδοποίηση Πούτιν για πυρηνικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έντονη αντίδραση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην προειδοποίηση Πούτιν για πυρηνικά
«Οι ηγέτες των μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ κάνουν επιθετικές δηλώσεις για τη χώρα μας. Γι' αυτό διατάσσω να τεθούν οι δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας σε ειδικό καθεστώς καθήκοντος» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Σε έντονη καταδίκη των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θέτει σε ετοιμότητα όλες τις δυνάμεις αποτροπής της χώρας του - συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών- προχώρησαν άμεσα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι πρόκειται για «επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική» εκ μέρους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η διαταγή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτελεί μέρος ενός μοτίβου των κατασκευασμένων απειλών της Μόσχας προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Τον έχουμε δει να το κάνει ξανά και ξανά. Σε καμία χρονική στιγμή η Ρωσία δεν απειλήθηκε από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία», δήλωσε η Ψάκι στην εκπομπή This Week του ABC.

«Πρόκειται για ένα μοτίβο του προέδρου Πούτιν και θα ορθώσουμε το ανάστημά μας σε αυτό. Διαθέτουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, όμως πρέπει επίσης να φωνάξουμε για το τι βλέπουμε εδώ από τον πρόεδρο Πούτιν», συμπλήρωσε η Ψάκι.

Παράλληλα, η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε: «Ο Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει αυτό τον πόλεμο με τρόπο που είναι απολύτως απαράδεκτος. Πρέπει να συνεχίσουμε να καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες» δήλωσε μιλώντας στο δίκτυο CBS.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Καταστροφή για τον κόσμο ένα πυρηνικό πλήγμα

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, δήλωσε ότι θα ήταν καταστροφή για την Ουκρανία και τον κόσμο εάν δεχθεί η χώρα του πυρηνικό πλήγμα, διαμηνύει όμως ότι οι απειλές Πούτιν δεν θα κάμψουν την ουκρανική κυβέρνηση και την αποφασιστικότητα του λαού.

O Κουλέμπα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εντολή του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει σε επιφυλακή τις ρωσικές αποτρεπτικές δυνάμεις ήταν μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην ουκρανική αντιπροσωπεία στις προγραμματισμένες συνομιλίες της Δευτέρας.

«Όπως παρατηρείτε, αυτή η εντολή του προέδρου Πούτιν ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση για τις δύο αντιπροσωπείες έτοιμες να συναντηθούν. Και βλέπουμε αυτήν την ανακοίνωση αυτή τη διαταγή, ως μια προσπάθεια να αυξηθούν τα διακυβεύματα και να ασκηθεί πρόσθετη πίεση στην ουκρανική αντιπροσωπεία. Αλλά δεν θα υποκύψουμε σε αυτή την πίεση».

Ο Κουλέμπα σημείωσε ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να «ακούσουν τι έχει να πει η Ρωσία» και «θα τους πούμε τι πιστεύουμε για αυτό. Και αυτό που είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε είναι πώς θα σταματήσουμε τον πόλεμο και την κατοχή των εδαφών μας».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η απόφαση του Πούτιν να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα πυρηνικά του όπλα «είναι μια άμεση απειλή για εμάς. Έχω πολύ απλό μήνυμα. Θα είναι μια καταστροφή για τον κόσμο, αλλά δεν θα μας διαλύσει».

Η ανακοίνωση Πούτιν

«Οι δυτικές χώρες δεν λαμβάνουν μόνο εχθρικές οικονομικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας, αλλά οι ηγέτες των μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ κάνουν επιθετικές δηλώσεις για τη χώρα μας. Γι' αυτό διατάσσω να τεθούν οι δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας σε ειδικό καθεστώς καθήκοντος» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νεότερες δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας, οι στρατηγικές δυνάμεις «έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την επιθετικότητα εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της, καθώς και για να νικήσουν τον επιτιθέμενο, συμπεριλαμβανομένου ενός πολέμου με τους χρήση πυρηνικών όπλων».

Δείτε όλες τις εξελίξεις για την Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ