ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Σήμερα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Γόμελ - Τι περιμένουμε από τις συζητήσεις

Πόλεμος Ουκρανία: Σήμερα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Γόμελ - Τι περιμένουμε από τις συζητήσεις
Με στρατιωτική στολή ο Ουκρανός πρόεδρος (Φωτογραφία αρχείου από τις 6 Δεκεμβρίου 2021) Ukrainian Presidential Press Office via AP

Μικρό καλάθι κρατάει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία που θα γίνουν σήμερα, Δευτέρα στο Γόμελ, στα σύνορα με την Λευκορωσία.

Σε δήλωσή του ο Ζελένκσι είπε: «Θα είμαι ειλικρινής, όπως πάντα. Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία» δήλωσε αναφορικά με τις επικείμενες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

«Ενώ οι άνθρωποί μας θα βρίσκονται εκεί (στη Λευκορωσία), ο πρόεδρος, ο αρχηγός του στρατού, ο στρατός, ο γενικός διοικητής θα είμαστε όλοι εδώ να υπερασπιστούμε το κράτος και τα σύνορά μας», τόνισε.

Όπως αναφέρει το CNNi σε ανάλυσή του, η συνάντηση δεν αποτελεί μια σύνοδο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντίθετα, είναι μια συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές.

Το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε ότι του τηλεφώνησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο και του πρόσφερε εγγυήσεις ασφαλείας, λέγοντας ότι είπε ότι «λαμβάνω την ευθύνη να διασφαλίσω ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που βρίσκονται σταθμευμένα στη Λευκορωσία, θα παραμείνουν το έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ουκρανικής αντιπροσωπίας, κατά τη συνάντηση και την επιστροφή τους».

Μπορεί όμως η Ουκρανία να πιστέψει σε εγγύηση από τον Λουκασένκο; Πρόκειται για τον ίδιο ηγέτη του οποίου οι αρχές κατέβασαν πτήση της Ryanair πάνω από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο πέρυσι, με την επίκληση «συναγερμού ασφαλείας» και συνέλαβαν ένα νέο Λευκορώσο αντιφρονούντα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, σημειώνει το CNNi.

Η συνάντηση έρχεται μετά από σειρά δηλώσεων του Κρεμλίνου, που ισχυρίστηκε ότι η oυκρανική πλευρά αρνήθηκε την ρωσική πρόταση για συνάντηση στη Λευκορωσία με αντιπρόταση για συνάντηση στη Βαρσοβία και μετά έκοψε κάθε επικοινωνία. Το γραφείο του Ζελένσκι απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς ότι αρνείται να διαπραγματευτεί.

Τι μπορεί να βγει από τη συνάντηση: Ο ίδιος ο Ζελένσκι την Κυριακή έθεσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση και εικάζεται θα αποφέρει ελάχιστα. Προσφέρει ωστόσο στον Πούτιν κάποιο πιθανό περιθώριο για έξοδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν τα στρατεύματά του συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπα με οπισθοχωρήσεις στο πεδίο της μάχης με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Με το βλέμμα στις συνομιλίες οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε στο CNNi ότι η Ουάσινγκτον τελεί εν αναμονή της συνάντησης των αντιπροσωπειών Ουκρανίας-Ρωσίας στα σύνορα της Λευκορωσίας.

CNNi

«Ανέκαθεν τονίζαμε ότι επιζητούμε διπλωματική λύση, και η Ρωσία επέλεξε τη σύγκρουση. Αυτή η διπλωματική προσπάθεια αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια να οδηγηθεί η Ρωσία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» επισήμανε.

Δεν απάντησε, εντούτοις, ευθέως ερωτηθείσα εάν οι Ρώσοι κινούνται προς τις συνομιλίες καλή τη πίστει. «Δεν μπορώ να μπω στο κεφάλι του Πούτιν ή στη ρωσική λογική, οπότε αναμένουμε να δούμε» δήλωσε.

LIVEBLOG - Ουκρανία: Πέμπτη ημέρα πολιορκίας για το Κίεβο - Σήμερα οι συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ