ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις ανακόπηκαν πριν το Κίεβο- Η αντίσταση των Ουκρανών δυσκολεύει τον Πούτιν

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις ανακόπηκαν πριν το Κίεβο- Η αντίσταση των Ουκρανών δυσκολεύει τον Πούτιν
Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία (AP Photo/Alexei Alexandrov)

Για πέμπτη συνεχή ημέρα παλεύουν οι ουκρανικές δυνάμεις έναντι των ρωσικών που εισέβαλαν στη χώρα με την ελπίδα να κατακτήσουν την Ουκρανία εν μία νυκτί.

Οι αντιστάσεις από την πλευρά των Ουκρανών έχουν δυσκολέψει το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν που προφανώς υπολόγιζε στην κατάκτηση της χώρας, χωρίς εμπόδια και κυρίως χωρίς τις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που του επιβάλει η Δύση, με σκοπό να απομονωθεί και να γονατίσει οικονομικά και πολιτικά.

Τη νύχτα της Κυριακής, Ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, δήλωσε την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Επίσης, ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, κάνοντας τις ρωσικές δυνάμεις να απομακρύνονται από τον στόχο τους.

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες του ρωσικού στρατού να εισέλθει στο κέντρο της Χάρκοβο, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συνεχίζονται, παρά τις αντιστάσεις της άλλης πλευράς, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού περίπου 100.000 έφεδροι.

Εκρήξεις στο Κίεβο και στη Χαρκίβ

Η νύχτα για το Κίεβο ήταν εφιαλτική καθώς το βράδυ ακούγονταν εκρήξεις σε όλη την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Εκρήξεις ακούγονταν και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Όμως τα βλέμματα όλων σήμερα βρίσκονται στραμμένα στις συνομιλίες που αναμένεται να έχουν το πρωί της Δευτέρας αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με την ελπίδα ότι αρχικά θα γίνει κατάπαυση του πυρός.

Υπενθυμίζεται ότι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να κλείσουν τον εναέριο χώρο για ρωσικά αεροσκάφη, και ιδιωτικά, ως απάντηση στην πυρηνική απειλή εκ μέρους του Πούτιν.

LIVEBLOG - Ουκρανία: Πέμπτη ημέρα πολιορκίας για το Κίεβο - Σήμερα οι συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ