ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επιβραδύνεται η ρωσική επίθεση- «Ελεύθεροι να φύγουν από το Κίεβο οι άμαχοι», λέει η Μόσχα

Ουκρανία: Επιβραδύνεται η ρωσική επίθεση- «Ελεύθεροι να φύγουν από το Κίεβο οι άμαχοι», λέει η Μόσχα
Η Ρωσία κατηγορεί τις ουκρανικές αρχές ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες σαν ασπίδες (AP Photo/Emilio Morenatti, File)

Ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία, ο ρωσικός στρατός, «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης», υποστηρίζει η ουκρανική πλευρά. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «οι Ρώσοι κατακτητές εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές», επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ», στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις αρχές του Κιέβου, ότι έχουν ζητήσει από τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να παραμείνουν στα σπίτια τους, χρησιμοποιώντας τους «σαν ανθρώπινες ασπίδες» μπροστά στα ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με τον Κονατσένκοφ, η πόλη βρίσκεται στα χέρια «πλιατσικολόγων, ληστών και εθνικιστών» τους οποίους έχουν εξοπλίσει οι αρχές.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα, μετά την καταστροφή των ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Buk M-1, S-300 καθώς και την κατάρριψη πέντε μαχητικών αεροσκαφών.

Αφού επιβεβαίωσε την κατάληψη από τους Ρώσους της πόλης Μπερντιάνσκ, στη νότια Ουκρανία, την οποία έχουν ήδη ανακοινώσει οι ουκρανικές αρχές, ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα «ελέγχει πλήρως την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», στα νοτιοανατολικά.

«Το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού συνεχίζει το έργο συντήρησης των εγκαταστάσεων», επεσήμανε ο Κονατσένκοφ τονίζοντας ότι «η ακτινοβολία υποβάθρου βρίσκεται στα κανονικά επίπεδα».

Σε ό,τι αφορά τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι επίσης έχουν εξαπολύσει επίθεση με τη στήριξη του ρωσικού στρατού, ο Κονατσένκοφ ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει κατά ακόμα 19 χιλιόμετρα.

Η αντίσταση των Ουκρανών δυσκολεύει τον Πούτιν

Οι αντιστάσεις από την πλευρά των Ουκρανών έχουν δυσκολέψει το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν που προφανώς υπολόγιζε στην κατάκτηση της χώρας, χωρίς εμπόδια και κυρίως χωρίς τις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που του επιβάλει η Δύση, με σκοπό να απομονωθεί και να γονατίσει οικονομικά και πολιτικά.

Τη νύχτα της Κυριακής, Ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, δήλωσε την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Επίσης, ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, κάνοντας τις ρωσικές δυνάμεις να απομακρύνονται από τον στόχο τους.

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες του ρωσικού στρατού να εισέλθει στο κέντρο της Χάρκοβο, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συνεχίζονται, παρά τις αντιστάσεις της άλλης πλευράς, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού περίπου 100.000 έφεδροι.

Εκρήξεις στο Κίεβο και στο Χάρκοβο

Η νύχτα για το Κίεβο ήταν εφιαλτική καθώς το βράδυ ακούγονταν εκρήξεις σε όλη την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Εκρήξεις ακούγονταν και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Όμως τα βλέμματα όλων σήμερα βρίσκονται στραμμένα στις συνομιλίες που αναμένεται να έχουν το πρωί της Δευτέρας αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με την ελπίδα ότι αρχικά θα γίνει κατάπαυση του πυρός.

Υπενθυμίζεται ότι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να κλείσουν τον εναέριο χώρο για ρωσικά αεροσκάφη, και ιδιωτικά, ως απάντηση στην πυρηνική απειλή εκ μέρους του Πούτιν.

LIVEBLOG - Ουκρανία: Αντίστροφη μέτρηση για τις διαπραγματεύσεις - Φλέγεται για πέμπτη μέρα το Κίεβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ