ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός «ξήλωσε» υπουργό γιατί χαρακτήρισε «επιχείρηση» τον πόλεμο στην Ουκρανία

Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός «ξήλωσε» υπουργό γιατί χαρακτήρισε «επιχείρηση» τον πόλεμο στην Ουκρανία
Στην άμεση αντικατάσταση του νυν υπουργού Αμύνης προχωράει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας (AP Photo/Darko Vojinovic)

Ο νυν υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας πλήρωσε τη διστακτικότητά του να χαρακτηρίσει πόλεμο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι έχασε το αξίωμά του, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κίριλ Πετκόφ.

Συγκεκριμένα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, δήλωσε ότι θα αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας, Στέφαν Γιάνεφ, μετά από ένα γεγονός που προκάλεσε εκκλήσεις για την άμεση απομάκρυνσή του.

«Ο υπουργός Αμύνης δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη λέξη “επιχείρηση” αντί της λέξης “πόλεμος”. Δεν μπορεί να την αποκαλείς επιχείρηση όταν χιλιάδες στρατιώτες από τη μία και από την άλλη πλευρά έχουν ήδη σκοτωθεί», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Πετκόφ δήλωσε ότι η κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας θα συνεδριάσει εντός της ημέρας για να ψηφίσει για την καθαίρεση του Γιάνεφ και πως θα προχωρήσει στην για νέο υπουργό Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τον Πετκόφ, όλοι οι εταίροι της συμμαχίας συμφώνησαν στην απομάκρυνση του Γιάνεφ.

«Το συμφέρον της Βουλγαρίας δεν βρίσκεται στο να σκύβουμε τα κεφάλια μας...Όταν βλέπουμε κάτι με το οποίο δεν συμφωνούμε, κάτι τόσο κραυγαλέο, δεν μπορούμε να σιωπούμε», είπε στη συνέχεια ο Πετκόφ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook το βράδυ της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου, ο Γιάνεφ έγραψε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος είναι το αντικείμενο μιας στοχευμένης επίθεσης που αποσκοπεί στην αντικατάστασή του με κάποιον, ο οποίος θα ήταν περισσότερο ανοιχτός στη λήψη αποφάσεων που εξυπηρετούν τα ξένα συμφέροντα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Βουλγαρίας.

Ο Πετκόφ απέρριψε τη δήλωση του Γιάνεφ λέγοντας ότι κανένας από τους υπουργούς του δεν έχει δικαίωμα «στη δική του εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα μέσω Facebook», ούτε να θεωρεί ότι η παραμονή του στο αξίωμά του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Όπως επισήμανε ο Πετκόφ, η Βουλγαρία, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τις αποφάσεις των δυτικών συμμάχων της, αλλά επισήμανε ότι η μεγαλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας έγκειται στο να είναι ενωμένη με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο ο Πετκόφ υποχρεώθηκε να εξηγήσει ότι η Βουλγαρία δεν έχει ακόμη συζητήσει την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη χώρα ως απάντηση στην ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό σύνορο μετά την ανάρτηση του Γιάνεφ (και πάλι στο Facebook) ότι κατά τη γνώμη του δεν είναι απαραίτητα αυτά τα στρατεύματα.

LIVEBLOG: Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στο Γόμελ - Μαίνονται οι μάχες στο Κίεβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ