ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο σφυροκόπημα στο Κίεβο μετά το πέρας των συνομιλιών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο σφυροκόπημα στο Κίεβο μετά το πέρας των συνομιλιών
Ήταν οι μεγαλύτερες εκρήξεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, ενώ κατόπιν ακούστηκαν σειρήνες αεράμυνας σε όλη την πόλη (Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Λίγη ώρα μετά το πέρας των συνομιλιών των αντιπροσωπειών Ρωσίας - Ουκρανίας στη Λευκορωσία, σημειώθηκε μπαράζ δυνατών εκρήξεων. Οι εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 6:40 το απόγευμα της Δευτέρας στα ανατολικά του κέντρου της πόλης του Κιέβου.

Ήταν οι μεγαλύτερες εκρήξεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, ενώ κατόπιν ακούστηκαν σειρήνες αεράμυνας σε όλη την πόλη.

Την ίδια ώρα, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της Άμυνας δήλωσε στους δημοσιογράφους το πρωί της Δευτέρας ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα, και πλέον βρίσκονται «περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο».

Η ρωσική προέλαση στην ουκρανική πρωτεύουσα εξελίσσεται με πιο αργούς ρυθμούς, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις κινήθηκαν πέντε χιλιόμετρα πιο κοντά στο κέντρο της πόλης από χθες, ανέφερε.

«Η προέλασή τους στο Κίεβο φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι η κύρια γραμμή των προσπαθειών τους και αναμένουμε ότι θα προσπαθήσουν να περικυκλώσουν την πόλη τις επόμενες ημέρες», είπε ο αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα τεράστιο κονβόι ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων κατευθύνεται στο Κίεβο. Σύμφωνα με τους New York Times, το ρωσικό στρατιωτικό κονβόι εντοπίστηκε αρχικά σε δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies την Κυριακή, ενώ σήμερα βρίσκεται περίπου 32 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου Antonov και περίπου 48 χιλιόμετρα από τα όρια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για αυτοκινητοπομπή τουλάχιστον 27 χιλιομέτρων και δεν μπορούσε να αποτυπωθεί πλήρως στις σημερινές δορυφορικές εικόνες. Για την ώρα, δεν είναι σαφές εάν κατευθύνεται προς το κέντρο του Κιέβου ή αν θα ενωθεί ενδεχομένως με άλλα ρωσικά στρατεύματα για να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα.

Είναι πιθανό ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο επιθετικοί στις προσπάθειές τους να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα επειδή έχουν απογοητευτεί με την επιβράδυνση της προέλασής τους και την αντίσταση που αντιμετώπισαν από τους Ουκρανούς εκεί, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στην αντίσταση των Ουκρανών, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι Ουκρανοί προβάλλουν διαρκή και σκληρή αντίσταση μέσα και γύρω από το Κίεβο, τονίζοντας πως «σίγουρα δεν βλέπουμε καμία χαλάρωση ούτε από την πλευρά τους».

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν έχουν δει λευκορωσικά στρατεύματα «να είναι έτοιμα να εισέλθουν στην Ουκρανία» ή «ότι κινούνται ή βρίσκονται στην Ουκρανία».

Η κατάληψη του Χάρκοβο «παραμένει στόχος» για τους Ρώσους και «συνεχίζουν να προσπαθούν να προχωρήσουν στην πόλη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, αλλά οι Ρώσοι δεν έχουν καταλάβει καμία από τις δύο πόλεις ακόμη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τέλος, σημείωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει καμία «συγκεκριμένη» αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τις αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας του σε κατάσταση συναγερμού την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σήμερα, Δευτέρα και στο Χάρκοβο, -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας- από τους οποίους έχασαν τις ζωές τους 11 άμαχοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, καθώς οι ρουκέτες έπληξαν κατοικημένη περιοχή, όπως φαίνεται και σε βίντεο που κυκλοφόρησαν.

Η επίθεση έγινε παρά την υπόσχεση της Ρωσίας ότι δεν θα στοχεύσει περιοχές αμάχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ