ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Έρευνα για εγκλήματα πολέμου εξετάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Πόλεμος Ουκρανία: Έρευνα για εγκλήματα πολέμου εξετάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Πιστεύουμε ότι φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου AP Photo / Marienko Andrew

Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία, εξετάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Υπάρχει εύλογη βάση να πιστεύουμε ότι τόσο φερόμενα εγκλήματα πολέμου όσο και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία», δήλωσε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ.

«Πρόθεσή μου είναι αυτή η έρευνα να συμπεριλάβει επίσης τυχόν νέα φερόμενα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας μου και τα οποία διαπράττονται από οποιοδήποτε μέρος της σύγκρουσης σε οποιοδήποτε μέρος του εδάφους της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ΔΠΔ προκειμένου να αρχίσει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Διεθνής Αμνηστία: Να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου η χρήση βομβών διασποράς από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία ζητά να ερευνηθεί ως «έγκλημα πολέμου» η χρήση βομβών διασποράς που σκότωσαν αμάχους μεταξύ των οποίων και ένα παιδί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, ένα νηπιαγωγείο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην Οχτίρκα, στη βορειοανατολική Ουκρανία, επλήγη το πρωί της Παρασκευής από τα όπλα αυτά που απαγορεύθηκαν το 2010 με μια διεθνή συνθήκη, την οποία δεν έχουν υπογράψει ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο.

Τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλο ένα παιδί τραυματίστηκε, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Κυριακή.

Η ΜΚΟ δηλώνει πως «η επίθεση φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, που επιχειρούσαν σε κοντινή απόσταση και που έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν όπλα διασποράς σε κατοικημένες ζώνες».

Η Διεθνής Αμνηστία στηρίζεται σε εικόνες βίντεο από drone που ελήφθησαν στο σημείο και δείχνουν πως όπλα διασποράς έπληξαν τουλάχιστον σε επτά σημεία το κτίριο ή την περιοχή γύρω από αυτό. Η ΜΚΟ προμηθεύθηκε επίσης 65 φωτογραφίες και επιπλέον βίντεο από τοπική πηγή.

«Τίποτε δεν δικαιολογεί τη χρήση όπλων διασποράς σε κατοικημένες ζώνες, πόσο μάλλον κοντά σε ένα σχολείο. Η επίθεση αυτή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά χρήσης από τη Ρωσία αυτού του όπλου που πλήττει τυφλά και που απαγορεύεται σε διεθνές επίπεδο, και δείχνει μια κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων», δήλωσε η Ανιές Καγιαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι απλό, πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο έρευνας ως έγκλημα πολέμου», συνέχισε.

Οι βόμβες διασποράς μπορεί να περιέχουν δεκάδες μικρές βόμβες που διασπείρονται σε πολύ μεγάλη απόσταση αλλά δεν εκρήγνυνται όλες, μετατρεπόμενες σε νάρκες κατά προσωπικού που με την ελάχιστη επαφή μπορούν να σκοτώσουν και να προκαλέσουν ακρωτηριασμούς ακόμη και πολύ καιρό μετά τις συγκρούσεις.

Η ΜΚΟ Human Rights Watch και ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat λένε επίσης ότι έχουν αποδείξεις για τη χρήση όπλων διασποράς σε ζώνες αμάχων στην Ουκρανία, αφού ανέκτησαν εικόνες και βίντεο. Σύμφωνα με τη Human Rights Watch, μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά σε νοσοκομείο στο Βούλενταρ, στην ανατολική Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι και τραυματίστηκαν δέκα, ενώ το νοσοκομείο και ένα ασθενοφόρο υπέστησαν ζημιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ