ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ζητάει νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στο Χάρκοβο

Ουκρανία: Ζητάει νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στο Χάρκοβο
Περισσότερες κυρώσεις ζητάει το Κίεβο από τους ευρωπαίους ηγέτες και τις ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας (AP Photo/Emilio Morenatti)

Έκκληση προς την Ευρώπη και την Αμερική κάνει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προκειμένου να προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων και «στριμώξουν» κι άλλο τη Ρωσία μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σήμερα Τρίτη, στην περιοχή Χάρκοβο.

Ο Ουκρανός υπουργός χαρακτήρισε «βάρβαρη» την επίθεση και είπε ότι: «Βάρβαρες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας και σε κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να διαλύσει την Ουκρανία. Διαπράττει εγκλήματα περισσότερα εγκλήματα πολέμου από την οργή, δολοφονεί αθώους πολίτες», κατήγγειλε ο Κουλέμπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. Αυξήστε την πίεση, απομονώστε εντελώς τη Ρωσία», έγραψε.

Νωρίτερα ο επικεφαλής στο Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της πόλης, πλήττοντας κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτήριο της πόλης.

Μία ημέρα μετά την πρώτη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών μελών της Ουκρανίας και της Ρωσίας και παρά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο ρωσικός στρατός κλιμακώνει την ένταση του πολέμου. Μία τεράστια οχηματοπομπή 64 χλιμ. και όχι σε μήκος 27 χλμ., όπως ήταν η αρχική εκτίμηση, κατέγραψε ο δορυφόρος βόρεια του Κίεβου. Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης.

Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Κι ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πάνω στην Ουκρανία ελπίζοντας πως θα επικρατήσει η λογική και πως θα λήξει άμεσα ο πόλεμος, τελικά σήμερα Τρίτη, τα γεγονότα εξελίσσονται δραματικά. Την ώρα που οι πρόσφυγες της Ουκρανίας ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, η Ρωσία περικυκλώνει το Κίεβο και στέλνει επιπλέον δυνάμεις σε ουκρανικές πόλεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ