ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιματηρά χτυπήματα σε Κίεβο και Χάρκοβο - Αγωνία για τη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιματηρά χτυπήματα σε Κίεβο και Χάρκοβο - Αγωνία για τη Μαριούπολη
(AP PhotoPavel Dorogoy)

Συνεχίζονται για έκτη μέρα οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα της Ουκρανίας, με τίμημα βαρύ φόρο αίματος. Το απόγευμα της Τρίτης ξεκίνησαν και πάλι βομβαρδισμοί σε σημεία του Κιέβου με αναφορές για πέντε νεκρούς και πέντε τραυματίες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για σκληρούς βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη. Από νωρίς σημειώνονται επιθέσεις και στο Χάρκοβο, όπου μάλιστα υπήρξαν αναφορές για νεκρούς αμάχους και τραυματίες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα βομβαρδισμοί στο Κίεβο, όπου στόχος έγινε μια περιοχή κοντά στον πύργο τηλεόρασης της πρωτεύουσας. Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν πυκνούς μαύρους καπνούς να έχουν καλύψει τον ουρανό σε κατοικημένη περιοχή σε κοντινή απόσταση από τον πύργο.

Πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, κάνει αναφορά για πέντε νεκρούς και πέντε τραυματίες από την επίθεση.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο ο Πύργος τηλεοπτικών μεταδόσεων του Κιέβου. Σε ανάρτησή του στο Twitter το ουκρανικό υπουργείο ανέφερε ότι ορισμένα τηλεοπτικά δίκτυα δεν θα μεταδίδουν για κάποιο διάστημα, αλλά τα προγράμματα αργότερα θα επανέλθουν.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους στο Κίεβο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς η Μόσχα σχεδίαζε να χτυπήσει στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα. Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass λέγοντας πως η επίθεση θα αφορούσε υποδομές πληροφοριών, πύργους τηλεπικοινωνιών και κυβερνητικά κτήρια, προκειμένου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, να τερματιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Russia Today, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν όπλα υψηλής ακρίβειας, ενώ στους στόχους βρίσκονται το αρχηγείο της υπηρεσίας ασφαλείας του Κιέβου και το «Κέντρο Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων» στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Όλα αυτά, την ώρα που μία πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή κατευθύνεται από χθες από το βορρά προς την πρωτεύουσα.

Η οχηματοπομπή μήκους 64 χιλιομέτρων, όπως αποτυπώθηκε σε δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies, περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους δήλωσε πως ουσιαστικά οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σήμερα «εκεί που βρίσκονταν και χθες».

Ο ίδιος επισήμανε πως η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς το Κίεβο καθυστερεί, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης, μεταδίδει σχετικά το δίκτυο CNNi.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov προειδοποίησε για πιθανή «ψυχολογική επίθεση» από τη Ρωσία. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία σχεδίαζε πρώτα να διακόψει τις επικοινωνίες.

«Μετά από αυτό, θα υπάρξει μαζική διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με την ουκρανική στρατιωτική-πολιτική ηγεσία που φέρεται να συμφωνεί στη συνθηκολόγηση», έγραψε.

«Για να τεκμηριώσουν τις ψευδείς ειδήσεις, θα δημοσιεύσουν φωτογραφίες από υπογεγραμμένα έγγραφα και ένα ψεύτικο βίντεο. Αυτό είναι ψέμα», συνέχισε. «Δεν θα υπάρξει συνθηκολόγηση! Μόνο νίκη!», κατέληξε.

Η ουκρανική κυβέρνηση απευθύνθηκε εκ νέου στo NATO ζητώντας την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει το κτήριο της διοίκησης της πόλης, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο στην τηλεόραση.

Χάρτης CNN Greece με τις τοποθεσίες ρωσικών επιθέσεων και στρατευμάτων

Ανησυχητικά μηνύματα για την Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, ανησυχητικές είναι οι αναφορές που έρχονται από την Μαριούπολη, καθώς και εκεί υπάρχουν πληροφορίες για σκληρούς βομβαρδισμούς.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης στην Ουκρανία δήλωσε ότι η πόλη είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές.

«Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές- σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «παραμένουν ακόμη εκτός της πόλης» της Μαριούπολης.

«Eίναι αρκετά κοντά τώρα που θα μπορούσαν να επιτεθούν στη Μαριούπολη με πυρά μεγάλου βεληνεκούς, και πάλι όμως δεν έχουμε δει μεγάλη δραστηριότητα» ανέφερε.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο TASS.

Τα ρωσικά στρατεύματα και οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Νωρίτερα, ο Εντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των αυτονομιστικών δυνάμεων στο φιλορωσικό έδαφος του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι στόχος του είναι να περικυκλώσει «πλήρως» τη Μαριούπολη, που αποτελεί μια πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, όπου ζουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί ομογενείς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έφθασαν στα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ και ενώθηκαν με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η πόλη Βολνοβάχα, που απέχει μία ώρα οδικώς στα βόρεια της Μαριούπολης, «καταστράφηκε» σε μεγάλο βαθμό σήμερα, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, τον Ουκρανό κυβερνήτη της περιοχής του Ντονέτσκ.

Σφοδρό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες και από το Χάρκοβο, το οποίο δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα από το πρωί, με αποτέλεσμα άμαχοι πολίτες να χάνουν τη ζωή τους, ενώ άλλοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου του Χαρκόβου, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού πυροβολικού, ένα κτήριο της κρατικής διοίκησης και ένα παρακείμενο κτήριο υπέστησαν ζημιές. Άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης έμαθε ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί», είπε ένα μέλος της υπηρεσίας στο βίντεο, προσθέτοντας πως ομάδες διάσωσης έκτακτης ανάγκης επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό νεκρών και τραυματιών.

Βίντεο από τη στιγμή που οι Ρώσοι βομβαρδίζουν κυβερνητικό κτήριο στο Χάρκοβο:

Για πράξη κρατικής τρομοκρατίας, που διαπράττεται από την Ρωσία έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω videolink

ΔΗΜΟΦΙΛΗ